Mooie beelden boven de Lek.
Mooie beelden boven de Lek. Koen Laureij

Defensie oefent met de bambi-bucket boven de Lek

22 maart 2023 om 15:00 Overig

SCHALKWIJK Inwoners van Schalkwijk en Tull en ‘t Waal zal het niet ontgaan zijn, het gebulder van een Defensie helikopter die tientallen rondjes vliegt in de omgeving van de Lek. Het betreft een oefening waarbij de bemanning ervaring opdoet met de bambi-bucket.

De bambi-bucket wordt gebruikt bij de bestrijding van natuurbranden. Het is een grote zak die onder de helikopter hangt en in bijvoorbeeld een rivier gevuld wordt met water. Tijdens de oefening wordt het water op een andere plek in de Lek weer gedropt.

Vandaag vlieg er een Cougar helikopter in het gebied. De bambi-bucket die deze helikopter draagt heeft een maximale capaciteit van 2500 liter. Defensie kan ook een Chinook helikopter inzetten voor de bestrijding van natuurbranden, die kan een bucket van maar liefst 10.000 liter tillen.

Toename van droogte

Door de toename van droogte, als gevolg van klimaatverandering, zal de kans toenemen dat vaker een beroep wordt gedaan op de inzet van de blushelikopters van Defensie. Vorige maand deelde Defensie nog een item over het bestrijden van de natuurbrand bij De Peel.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie