Kromme Rijn bij Odijk staat nog goed vol met water
Kromme Rijn bij Odijk staat nog goed vol met water Kuun Jenniskens

Voldoende water in sloten en rivieren Bunnik

15 augustus 2022 om 12:12 Natuur en milieu

REGIO In Bunnik geeft de droogte geen dramatische toestanden zoals bij de grote rivieren Nederrijn en de Lek bij Houten en Wijk bij Duurstede. Waterschap HDSR houdt met behulp van extra waterpompen het waterpeil in het achterland op normaal peil. Het waterschap heeft nog geen beregeningsverbod ingesteld, of verboden grondwater te onttrekken. De Kromme Rijn, weteringen en sloten staan in de Kromme Rijnstreek nog goed vol met water.

door Kuun Jenniskens

Dijkgraaf Jeroen Haan zegt hierover: ,,De klimaatbestendige wateraanvoer draait volop en met behulp van tijdelijke pompen bij de inlaat Wijk bij Duurstede, gemaal Caspargouw, de Irenesluis/Voorhavendijk en de stuw Melkwegwetering, kunnen we nog steeds water aanvoeren om de sloten en weteringen in ons gebied op peil te houden. We vragen iedereen nog steeds om zo zuinig mogelijk met het schaarse water om te gaan en het onttrekken van water af te stemmen met andere gebruikers.”


Eindstuw Langbroekerwetering met de Kromme Rijn - Kuun Jenniskens

Hier bij de Eindstuw Langbroekerwetering - die de overgang markeert van de Langbroekerwetering naar de Kromme Rijn - is goed te zien dat het water in de Wetering hoger staat dan in de Kromme Rijn op de voorgrond. Deze eindstuw staat uit, juist om water vast te houden in het gebied. Bij droogte gaan deze stuwen omhoog. Bij nat weer omlaag om overtollig regenwater vanaf de Utrechtse Heuvelrug via Wetering en Kromme Rijn af te voeren.


Eindstuw Langbroekerwetering zijde - Kuun Jenniskens


Dit is momenteel het waterpeil in de Langbroekerwetering. Hier is te zien dat het water slechts een paar centimeter is gezakt - Kuun Jenniskens

Dit alles neemt niet weg dat het in plantsoenen en tuinen van de gemeente Bunnik flink droog is. Dat is goed te zien, op veel plaatsen is het dor en geel.


Oever van de Kromme Rijn tijdens de droogte - Kuun Jenniskens


Langs de Kromme Rijn bij Odijk - Kuun Jenniskens

De droogte doet veel met de natuur. Het is goed om dat vast te leggen. Heb je een mooie foto gemaakt in Bunnik of omgeving? Mail deze dan naar bunniksnieuws@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie