Afbeelding
Pixabay

Werkgroep heeft grote bezwaren tegen energieplannen in Groene Driehoek

27 augustus 2020 om 13:42 Natuur en milieu

ZEIST Het college van B en W van Zeist heeft op 20 juli per brief aangekondigd actief de mogelijkheden te willen verkennen voor zonnevelden en windmolens in de Groene Driehoek, dat door de gemeente sinds kort wordt aangeduid als de ‘A12/Spoorzone’. De voorgestelde windturbines zullen een ashoogte van 100 – 125 m hebben en tiphoogte tot 215 meter en worden geplaatst tussen het spoor en de A12, de Odijkerweg en de gemeentegrens met Bunnik. Naar aanleiding van deze brief werd 5 dagen later een werkgroep opgericht - De Groene Driehoek - die grote bezwaren heeft tegen de plannen. Deze bewaren bracht de groep deze week naar buiten in een eigen manifest, waarin het zegt:

,,Dit voornemen heeft tot gevolg dat het aanzien en de beleving van het eeuwenoude, open buitengebied ingrijpend zal veranderen in een gebied voor elektriciteitsproductie. Het gebied is van grote ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarde. Denk aan het griendbos, de oude boerderijen met haar kleinschalige landerijen en de landgoederen als de Wulperhorst, Schoonoord, Blikkenburg en Rijnwijk. Het voornemen zal door de schaalgrootte verder uitstralen naar Zeist-West, Kerkebosch, Driebergen, Odijk en Bunnik.”

De Groene Driehoek maakt zich grote zorgen over de werkwijze en de gekozen richting van de gemeente Zeist en de gevolgen daarvan voor de natuur en het landschap. Men stelt vast dat de gemeente op dit moment wat dit betreft té voortvarend te werk gaat en té grote stappen neemt waardoor de kans op onzorgvuldige besluitvorming groot wordt. De werkgroep vraagt daarom om een evenwichtiger, innovatiever planvorming en verbetering van inspraak van bewoners en belangengroepen. Het opofferen van natuur, biodiversiteit, duurzame landbouw en recreatie voor het bereiken van de energiedoelstellingen is volgens de werkgroep onverstandig omdat die juist ook de komende jaren door de gemeente versterkt moeten worden. De Groene Driehoek verzoekt de gemeenteraad het voorstel van B en W niet over te nemen en eerst met een heldere duurzaamheidsvisie te komen voor de periode tot en met 2030/2050. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie