Chris van Tienhoven liep in 3 etappes in totaal 2800 km vanuit Bunnik naar Santiago de Compostela.
Chris van Tienhoven liep in 3 etappes in totaal 2800 km vanuit Bunnik naar Santiago de Compostela. Lia van der Heijden

72-jarige Chris uit Bunnik liep 2800 kilometer naar Santiago

25 mei 2023 om 14:15 Mensen

BUNNIK Al enkele jaren had de 72-jarige Chris van Tienhoven uit Bunnik het plan om van huis uit de tocht naar Santiago de Compostela te gaan lopen. Eerder startte hij vanuit Frankrijk en liep van daar naar Santiago. Vanuit Nederland starten was weer een nieuwe uitdaging. De tocht heeft een totale lengte van maar liefst 2800 km. Om een dergelijke afstand te kunnen lopen moet je maanden van huis zijn wat niet altijd haalbaar is. 

door Lia van der Heijden

Van Tienhoven kwam op het idee om zijn tocht in 3 etappes op te delen. Vorig jaar begon hij zijn reis vanuit Bunnik tot Vezelay in Frankrijk. In het najaar liep hij vanuit het bedevaartsoord Vezelay tot Saint Pied de Port. Dit voorjaar liep hij vanuit Saint Pied de Port naar de Pyreneeèn en bereikte op 9 mei Santiago de Compostela. Chris liep de hele tocht alleen, hoewel hij onderweg wel vaak voor langere- of kortere tijd een metgezel had. Van Tienhoven : “Alleen lopen is makkelijker, je kunt dan je eigen tempo bepalen, maar tijdens mijn tocht heb ik vaak verrassende contacten gelegd en bijzondere mensen ontmoet, het is een  heel bijzondere reis om mee te maken.”

NIET ALLEEN

Wat drijft iemand er toe om 2800 kilometer te gaan lopen ? Chris: ,,Op de eerste plaats moet je van lopen houden en een dergelijke tocht brengt je veel. Voor het eerst van je leven ben je misschien op jezelf aan gewezen en moet je voor jezelf beslissingen nemen. Eerder moest je rekening houden met je ouders, de school, werk etc. Tijdens de tocht naar Santiago hoef je nergens rekening mee te houden, je moet alleen zorgen voor wat te eten en drinken en een slaapplek aan het eind van de dag  De reis is een grote uitdaging, je wordt buiten je comfort zone gebracht en in het begin is het nogal confronterend. Gaat het me wel lukken zo’n lange afstand te lopen en slaag ik er in mijn doel te bereiken? Je krijgt te maken met allerlei problemen, krijgt last van blaren en pijn in je rug, soms lukt het niet een slaapplek te vinden. Het is fijn dat de andere pelgrims dan goede tips geven. “Je gaat alleen maar bent niet alleen.” 

In totaal had van Tienhoven 119 slaapplekken. In Nederland en Belgie zijn de overnachtingen vaak wat duurder, maar richting Frankrijk en Spanje kost een slaapplaats vaak niet veel, soms maar € 10 per nacht. Als pelgrim slaap je in herbergen met meerdere mensen op een slaapzaal. Soms stellen ook particulieren hun huis open voor de wandelaars.  De tocht blijft zo betaalbaar, mede dankzij de vrijwilligers die in de herbergen werken. Iedere dag leef je volgens een strak schema: om 6.00 uur op, je kostje bij elkaar scharrelen en een slaapplaats regelen voor die avond. Van Tienhoven hield ook elke een blog bij over zijn ervaringen en deelde die met familie en vrienden.

De Pelgrimstocht naar Santiago dateert van 1000 jaar geleden. Destijds liepen mensen de tocht al om ‘een aflaat te verdienen’ (gebruik in de katholieke kerk om kwijtschelding van zonden te verkrijgen) Lang geleden moesten de mensen ook nog helemaal terug lopen en was de tocht veel zwaarder. Nu kunnen de pelgrims gewoon op het vliegtuig of trein naar huis stappen. Chris genoot tijdens zijn tocht volop van de natuur:  ,,Je ziet de verschillende landschappen aan je voorbij trekken”,, vertelt hij. ,,In Frankrijk loop je tussen de wijnvelden en zonnebloemen. In Spanje tussen de eucalyptusbomen en langs zee. Het meest bijzondere zijn de ontmoetingen tijdens de reis en de steun die mede pelgrims elkaar bieden. De zorg voor elkaar en de onderlinge betrokkenheid zijn prachtig om mee te maken.” 

Informatie over de tocht is te vinden op www.Santiago.nl

De tocht vanuit Nederland naar Santiago de Compostela. Alle stippen zijn overnachtingsplekken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie