Werkzaamheden op 3 januari 2022
Werkzaamheden op 3 januari 2022 Werkhovense verhalen

Opnieuw bomen en hekken bij landgoed Beverweerd verwijderd; gemeente legt werkzaamheden stil

6 januari 2022 om 16:16 Maatschappelijk

WERKHOVEN Maandag 3 januari is de politie eraan te pas moeten komen toen bij landgoed Beverweerd - mogelijk deels monumentale hekken - met knijpers door een sloopbedrijf werden verwijderd. Toen een voorbijganger opmerkingen maakte over de hardhandige wijze waarmee deze hekken in een truck werden gesmeten, waardoor hij vreesde dat ze niet in ere konden worden hersteld, moest de politie eraan te pas komen. Vandaag heeft de gemeente de werkzaamheden stilgelegd.

door Kuun Jenniskens

Een woordvoerder van de politie bevestigt maandag inderdaad ter plaatse te zijn geweest vanwege een conflict: ,,Er zijn geen aanhoudingen geweest en in onze beleving is het een bestuursrechtelijke zaak en geen strafrechtelijk onderwerp. Op dit moment is eerst de gemeente aan zet. Wel kan ik zeggen dat één van de partijen een bedrijf betrof dat in opdracht van de eigenaar van het landgoed sloopwerkzaamheden aan het hek uitvoerde.”


Werkhovense verhalen

VERGUNNING VOOR BOMENKAP De gemeente zegt op vragen van onder andere het Bunniks Nieuws pas volgende week te kunnen reageren. De afgelopen dagen geeft dit ergernis van wandelaars en omwonenden, want er gaan ook grote bomen om - en is daar wel een vergunning voor?

Via meerdere bronnen - dit heeft Bunniks Nieuws nog niet bij de gemeente kunnen verifiëren - is vandaag bekend geworden dat de gemeente gister toch ter plaatse is geweest om de werkzaamheden stil te leggen. Nog tot vanochtend (donderdag 6 januari) mocht er gewerkt worden, daarbij heeft de gemeente de weg voor de veiligheid afgezet. 

EIND OKTOBER AL HEKKEN VERWIJDERD Deze zaak speelt al sinds 20 oktober 2021, toen de eerste werkzaamheden aan hekken en bomen plaats vonden. Een handhaver van de gemeente is toen snel gaan kijken. Hij constateert dat op 21 oktober het grote monumentale toegangshek er nog stond, maar dat het bij zijn tweede bezoek op 2 november was verwijderd - net als een deel van de lage hekken en een aantal grote bomen. 

De gemeente neemt de kwestie serieus en stuurt de eigenaar een paar dagen later een ‘voornemen tot dwangsom’ van 50.000 euro op. De gemeente eist dat het historische park in ere moet worden hersteld en dat de hekken moeten worden teruggeplaatst. 

Dit is reden voor de eigenaar om eind november een Omgevingsvergunning aan te vragen. Hij vraagt een vergunning aan voor het grote toegangshek, dat zeker een monument is, om dat te mogen herstellen. Deze grote hekken liggen bij de smid en worden opgeknapt en opnieuw gespoten.  Op officielebekendmakingen.nl is deze aanvraag terug te vinden. Dit is geen aanvraag voor bomenkap.

SINDS DE KERST WEER WERKZAAMHEDEN Sinds de Kerstdagen vinden er opnieuw werkzaamheden plaats, terwijl de vergunning nog niet lijkt te zijn afgegeven. Ooggetuigen laten weten dat niet alleen de resterende lage hekken worden verwijderd, maar dat ook grote bomen worden gekapt - sommige liggen geveld, anderen gaan de hakselaar in. 

Nieuwe hekken liggen al klaar, waarschijnlijk de lage hekken, keurig verpakt op pallets. Dat geeft geen blijk van een voornemen tot restauratie. 


De nieuwe hekken liggen al klaar - Werkhovense verhalen

Bunniks Nieuws heeft begin volgende week een gesprek met de architect - om te horen wat het plan precies behelst en wat nu wel en wat geen monument is. Mogelijk is een deel van de lage hekken ook monumentaal (zijde Jachtrustlaan), en een deel niet (zijde Molenhoeflaan). Zodra er meer informatie vanuit de gemeente komt, brengt Bunniks Nieuws u direct op de hoogte via ons online platform BunniksNieuws.nl.

UPDATE donderdag 6 januari 2022 om 18:30 uur: De gemeente heeft inmiddels een reactie gegeven, die luidt als volgt: Inwoners meldden eind oktober dat er bij landgoed Beverweert bomen werden gekapt en dat het hekwerk werd weggehaald. Onze toezichthouder constateerde toen dat een deel van het hekwerk was weggehaald en dat er houtopstanden waren gekapt. De eigenaar van het landgoed kreeg hiervoor begin november een voornemen tot last onder dwangsom opgelegd. Daarbij is de eigenaar geadviseerd om een omgevingsvergunning aan te vragen voor de ontwikkeling van het landgoed. Een beheerplan kan onderdeel zijn van deze aanvraag, maar is nog niet in ons bezit. Vervolgens diende de eigenaar eind november een aanvraag in voor een omgevingsvergunning voor de restauratie van het hekwerk. Deze aanvraag is nog niet goedgekeurd maar nog in behandeling.Wij ontvingen deze week meldingen dat de eigenaar vooruitlopend op de vergunningverlening al verder ging met het weghalen van de hekken. Dinsdag 4 januari heeft onze toezichthouder geconstateerd dat dit inderdaad het geval was. Op woensdag 5 januari constateerde de toezichthouder dat er bomen werden gekapt. Dit kan leiden tot een gevaarlijke situatie. De overgebleven bomen kunnen wind vangen, waarbij het risico bestaat dat ze op de openbare weg vallen. De gemeente heeft op woensdagmiddag 5 januari alle werkzaamheden op het landgoed stopgezet. De gemeente heeft vervolgens de openbare weg en de wandelpaden rond het landgoed uit voorzorg afgesloten om ongevallen door vallende bomen te voorkomen.

Ondanks de bouwstop zijn er vandaag vrachtwagens afgeladen met boomstammen afgevoerd
Afbeelding
Hier een foto van maandag 3 januari toen de sloopwerkzaamheden in volle gang waren
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie