De plek waar het MFA gebouw met woningen voor zorg moet komen
De plek waar het MFA gebouw met woningen voor zorg moet komen Ali van Vemde

Zorgen om groen en verkeer

24 juli 2018 om 11:42 lokaal

ODIJK In het Gemeentehuis vond donderdag 19 juli de hoorzitting plaats van het bezwaarschrift van omwonenden van de Laan van Broekhuijzen in Bunnik en de Oudergroep Groen Scholeneiland. Zij kregen de gelegenheid om hun bezwaren tegen de bouw van het gezondheidscentrum nogmaals te benoemen en te verduidelijken, zodat de onafhankelijke commissie een weloverwogen advies kan geven aan het college. Ook vertegenwoordigers van de gemeente en Lekstede waren hierbij aanwezig.

Ali van Vemde

OMWONENDEN Als eerste kregen de omwonenden het woord. Zij benadrukten de prettige contacten met Lekstede, die zich heeft ingespannen om de bebouwing zoveel mogelijk aan de wensen van omwonenden aan te passen. "Over een aantal zaken zijn we het echter principieel oneens met de gemeente over de randvoorwaarden van de bouw van een zorgcomplex met appartementen aan de Laan van Broekhuijzen 14 t/m 14v." Als eerste werd hierbij het aantal woonlagen genoemd. Niet twee, zoals eerder aangegeven door de gemeente, maar drie. Daarnaast is het gebouw te hoog: 10 % hoger dan de maximale hoogte van het bestemmingsplan. Deze mag alleen bij bouwkundige noodzaak worden overschreden. In een brief van MVH, die in opdracht van de gemeente en Lekstede onderzoek heeft gedaan, en die aan de aanwezigen tijdens de hoorzitting werd uitgedeeld, staat dat voor het mogelijk maken van zorgwoningen bij het overbruggen van hoogteverschillen gebruik moet worden gemaakt van een lift, waarvoor een liftschacht van tenminste 10 meter dient te worden gerealiseerd. Naast het gebouw wordt ook bezwaar gemaakt tegen de verkeersdrukte en parkeerproblemen die met de bouw samenhangen. Ook werden nog even de eerdere plannen genoemd zoals die in 2012 zouden worden uitgevoerd. "De huidige plannen berokkenen ons nog weer veel meer schade. Wij voelen ons door de plannen van de gemeente volledig in de kou gezet, wat betreft eerder gemaakte afspraken."

OUDERGROEP GROEN SCHOLENEILAND Ook vanuit de oudergroep werden de bezwaren nogmaals onder de aandacht gebracht. Ook hierbij was de bouwhoogte een belangrijk punt. Vooral werd ook gepleit voor het afwegen van het algemeen belang bij het verlenen van een vergunning, zoals veiligheid en een gezond schoolklimaat. De ouders maken zich zorgen over verkeersbewegingen en parkeren. Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden werd geschetst welke gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan. Ook zijn ze van mening dat het gebouw de veiligheid en gezondheid van de kinderen in gevaar brengt: minder daglicht en minder speelruimte. De oudergroep voelt zich niet serieus genomen. "Bij onze handtekeningenactie hebben honderden mensen getekend. Hierop hebben wij geen reactie gekregen."

Als de plannen doorgaan zal begin 2019 worden gestart met de bouw. De gemeente ziet geen reden waarom de bouw niet door zal gaan. De aanvraag valt binnen het bestemmingsplan. De commissie denkt zo'n vier tot zes weken nodig te hebben voor hun advies en het college hierna nog drie à vier weken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie