Claudy Jongstra voegt ter plekke nog details toe aan het wolvilten
Claudy Jongstra voegt ter plekke nog details toe aan het wolvilten "Series of Stins" bij de Veldkeuken Wim Zagt

Pop-Up atelier van Claudy Jongstra op Amelisweerd

6 juni 2023 om 15:01 Lokaal Deel je nieuws

In aanloop naar het 25-jarig jubileum van de Veldkeuken heeft Claudy Jongstra drie wolgevilte kunstwerken in opdracht van het restaurant gemaakt, getiteld Series of Stins. Het drieluik is geïnspireerd op de omgeving van Amelisweerd waar Jongstra 30 jaar geleden haar kunstenaarspraktijk begon na haar studie Fashion Design aan de HKU.

POP-UP ATELIER

Op zaterdag 10 juni 2023 worden de kunstwerken van Claudy Jongstra onthult met om 11.00 uur een openingswoord van Anke Jongejan, Docent aan de HKU. Op het plein voor het landhuis is van 11.00 - 14.00 uur een Pop-Up atelier ingericht waar je kunt spinnen, weven, vilten, verven. Iedereen is welkom om te komen kijken, luisteren en experimenteren! Daarbij is er een interview voor publiek geleid door journalist en radio- en tv-presentator Andrea van Pol over activisme, ecologische kunst, de duurzame voedselketen en het belang van werken in verbinding met de omgeving.

Series of Stins

Wie nu bij de Veldkeuken gaat lunchen, dineren of een krant lezen, is omringd door de monumentale wolgevilte natuurlijke landschappen van Claudy Jongstra. Twee van de drie werken van het drieluik hangen al in het restaurant; Het grootste werk van 400 x 250 cm, getiteld Harvest 1, is geïnspireerd door de oogst in het najaar en de warme gloed van de najaarszon. Daar tegenover hangt een werk geïnspireerd op het meanderende water van De Kromme Rijn en het derde werk refereert aan de vruchtbare aarde en de vitale zaden die zich voorbereiden op het volgende seizoen. Voor het ‘beitsen’ van de wol is rabarberblad gebruikt van de moestuin op Amelisweerd.

 Zeven schapen

Claudy Jongstra is met deze Series of Stins na dertig jaar kunstenaarschap weer terug op Amelisweerd, waar ze in 1995 begon na haar studie Fashion aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Ze werkte als vrijwilliger op tuinderij de Aardvlo (nu Amelis’Hof) en liet hier haar eerste kudde van zeven schapen grazen. Met de wol van deze schapen maakte Jongstra haar eerste gevilte en geweven kunstwerken, die al snel hun weg vonden naar internationale museale en particuliere collecties. Zo begon haar missie om wol – nog altijd als afval gezien – weer op de kaart te zetten in combinatie met onderzoek naar plantaardige verfstoffen en eeuwenoude recepturen.

Diversiteit in de kunst, op je bord en in het landschap

Haar visie en missie wordt gedeeld door Juliette Borggreve en René van der Veer van De Veldkeuken. Zij houden zich bezig met een duurzame, biodiverse voedselketen. Zij zetten net als Jongstra, die bijvoorbeeld samen met boeren de verfplant wede terugbrengt in het landschap, oude graansoorten weer letterlijk en figuurlijk op de kaart. Zoals de Utrechtse blauwe, een graansoort waar zij brood mee bakken, waar bier mee wordt gebrouwen en jenever gestookt. In het restaurant wordt daarbij gewerkt met ingrediënten uit ‘de Ark van de Smaak’ een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie