Twee christelijke klimaatactivisten houden een banner vast met de slogan: BAM, bouw beter! 2050 Klimaatneutraal is te laat.
Twee christelijke klimaatactivisten houden een banner vast met de slogan: BAM, bouw beter! 2050 Klimaatneutraal is te laat. Christian Climate Action

Christelijke klimaatactivisten voeren actie bij BAM

Lokaal Deel je nieuws

In de vroege ochtend van 23 mei, om ongeveer 8.15 uur, voert Christian Climate Action actie bij het hoofdkantoor van BAM in Bunnik. Christelijke klimaatactivisten klimmen op ladders naar boven, en houden voor de gevel een spandoek vast met “BAM, bouw beter! 2050 klimaatneutraal is te laat”. Op de stoep vindt een viering plaats. Christian Climate Action roept BAM op om alles op alles te zetten om de klimaatcrisis te verminderen, te stoppen met het ondersteunen van fossiele industrie, hun emissie drastisch te verminderen, zodat er nog een kans is om onder de anderhalve graad opwarming te blijven.

2050 is te laat 

BAM is één van de 29 meest vervuilende bedrijven van Nederland, en is door Milieudefensie gevraagd om een klimaatplan. In de huidige plannen streeft BAM ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat is te laat om onder de anderhalve graad te blijven. De uitstoot van BAM is sinds 2016 niet verminderd. 

Op de website van BAM staat “BAM bouwt aan een duurzame omgeving die levens van mensen verbetert. Die gedachte inspireert ons bij alle projecten die we uitvoeren en bij de vele innovatieve en duurzame oplossingen die we daarbij toepassen”. Maar het is niet voldoende. Het wordt tijd dat BAM hier nog veel meer aan gaat doen.

Viering

In de viering wordt gebeden voor het behoud van de schepping en schuld beleden schuld vanwege de verwoesting die wij aanrichten. Het verhaal van de rijke jongeling staat centraal, Mattheüs 19. Hij houdt zich aan alle wetten, is dat niet goed genoeg? Jezus daagt hem uit: “Verkoop je bezittingen en volg mij.” De jongeling gaat verdrietig weg, want hij is rijk.

Het is niet genoeg als grote bedrijven zoals BAM net binnen de mazen van de wet blijven. Daarmee blijven ze de klimaatcrisis verergeren. BAM is een innovatief bedrijf; als het zich laat inspireren door de IPCC-rapporten en klimaatakkoord van Parijs kan het een belangrijke bijdrage leveren aan de verminderen van de klimaatverandering.  

Berthe van Soest: “Wat moet gebeuren om de klimaatdoelen van Parijs te halen lijkt onmogelijk en onredelijk, net als de opdracht aan rijke jongeling. Maar dat is nodig om de schepping te redden.” 

advertentie