Afbeelding
Rob vd Griend

De kracht van Constantia

15 maart 2018 om 14:10 lokaal

BUNNIK Overal in het land hebben muziekverenigingen het moeilijk, maar Constantia uit Werkhoven viert dit jaar de 110e verjaardag. Hoe doet ze dat toch?

Cerian van Gestel

De carnavalsoptocht, de vierdaagse, de intocht van Sinterklaas, bij tal van evenementen in Bunnik is het fanfareorkest van Constantia erbij. De 35 man sterke fanfare is samen met een percussiegroep de kern van de muziekvereniging Constantia.

De vereniging uit Werkhoven bestaat dit jaar 110 jaar. Lisette Geelen (43) en Ernst de Klein (52) zijn al maanden bezig met de voorbereidingen voor het jubileum. Lisette zoekt de muziek uit en maakt het programma. Ernst zorgt voor de promotie en kaartverkoop. Met enthousiasme vertellen ze over 'hun' Constantia, de vereniging waar ze bijna al hun vrije tijd in steken. Het voelt als een warm bad.


MAGISCHE MOMENTEN Lisette komt uit een muziekfamilie. Haar opa was een van de eerste muzikanten bij Constantia, haar vader nam haar al op jonge leeftijd mee naar de vereniging. "Lid worden kan pas vanaf je tiende, maar ik zat al veel eerder te zeuren." Ook bij Ernst is het 'een familieding'. Als kleine jongen ging hij met zijn vader mee naar de repetitie. Ze leerden als kind bij de vereniging hun instrumenten bespelen. Voor Lisette de saxofoon en voor Ernst de bugel, een koperen hoorn die onmisbaar is bij een fanfare. Muziek maken vindt Lisette het mooiste dat er is. Als je samen oefent dan zijn er magische momenten. "Soms is er een kort stukje waar je weken op hebt geoefend en ineens valt het kwartje, het loopt opeens. Dan denk je wauw!" Ze zien hetzelfde enthousiasme nu terug bij hun eigen kinderen en jonge leden. Met kerst bijvoorbeeld mochten de leerlingen op hun toekomstige plek in het orkest zitten en een paar liedjes spelen. Lisette: "Dan zie je kinderen die niet met hun beentjes bij de grond kunnen, met rode wangetjes glunderen."


De wortels van Constantia liggen in een koor dat het schoolhoofd in Werkhoven in 1895 startte. Begin 1900 begon het fanfareorkest met tweedehands instrumenten. Na verloop van tijd werden naast katholieken ook protestanten toegelaten en in de jaren '60 vrouwen. Na een periode van 'zwerven door het dorp' kunnen de leden van Constantia al sinds 1983 terecht in hun eigen ruimte tegenover de brandweerkazerne in Werkhoven. Bijna iedere dag van de week is er een repetitie of les. Ernst: "Als ons orkest met 35 man repeteert, staat het vol in de kleine ruimte. Iedereen weet precies hoe de opstelling is, de dirigent ervoor. We zitten op het puntje van onze stoel."


SAMEN DOEN Ernst maakt zich soms zorgen wanneer hij ziet dat muziekverenigingen worden opgedoekt omdat ze te weinig leden en geld hebben. Maar, zegt hij: "We bestaan niet zomaar 110 jaar." De mentaliteit van 'samen doen' heerst nog steeds. Het dorpse gevoel van voor elkaar klaar staan is er gewoon. Lisette: "Ook mensen van buiten de vereniging zetten zich in. Even een decorstuk ophalen of nadenken over de aankleding." De vereniging investeert ook veel in een nieuwe generatie muzikanten. Zo zijn er schoolprojecten en krijgen kinderen die lid worden een half uur per week privéles. Thuis moeten ze ook oefenen. Lisette: "Als je dan eindelijk op zo'n podium mag zitten, dan heb je er hard voor gewerkt. Dat is geweldig."


TWEE GEZICHTEN Naast het oefenen van de muziek zijn er achter de schermen ook andere taken voor de leden. De instrumenten zijn van de vereniging, de tenues moeten in orde zijn en de muziek op volgorde liggen. De leden moeten trainen om in de maat te lopen. Lisette: "Met carnaval hoor je elkaar niet goed; door in de maat te lopen kunnen we de muziek gelijk laten lopen." Het fanfareorkest heeft ook een serieus gezicht. Ernst: "Op straat krijg je een eenzijdig beeld van ons. We zijn niet alleen het clubje van de hoempapa." Lisette vult aan: "Het podiumorkest heeft een heel ander gezicht dan het straatorkest. Onze muziek is heel divers: van de Beatles tot een wals van Straus." Met dat andere gezicht kunnen inwoners van de gemeente dit jubileumjaar kennismaken. Hoogtepunten zijn de jubileumconcerten op 7 april en 3 november met 250 bezoekers. Ook op andere momenten in het jaar heeft Constantia een verrassing in petto.

Het hele programma: www.constantiawerkhoven.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie