Beleef het op de boerderij

Lokaal nieuws

Op een boerderij gebeurt altijd wat. De dieren moeten verzorgd worden, het gras gemaaid, de mais geoogst, de koeien gemolken, de spullen schoon en onderhouden en boerderijproducten afgeleverd. Het leven van een boer is druk en nooit saai. Dit ervaren schoolkinderen door te doen en te kijken wat er allemaal gebeurt op een boerderij en waarom.

In de provincie Utrecht biedt Boerderij in de Kijker de boerderijeducatie aan voor alle scholen in de regio. 30 educatieboerderijen (melkvee-, vlees-, landbouw- en fruitteeltbedrijven) zijn aangesloten en verzorgen een drietal boerderijlessen: ieder lespakket afgestemd op de belevingswereld en het cognitieve niveau van de verschillende groepen. De Koeien van Boer Jan voor groep 3-4, Superboer voor groep 5-6 en Check je melkpak voor groep 7-8.

De lespakketten worden regelmatig geëvalueerd en verbeterd. Zo zijn onlangs de lessen Koeien van Boer Jan en Check je melkpak in een nieuw jasje gestoken, met nieuw lesmateriaal en een andere rode draad.

Bij De koeien van boer Jan krijgen de kinderen uit groep 3-4 een vraag van Damisi uit Zuid-Afrika over hoe het in Nederland op een boerderij gaat. Met kijk- en doe-opdrachten over de koeien (wat eten ze, hoe zien ze er uit, waar wonen ze), over de andere dieren op de boerderij en over hoe een dag uit het leven van een boer er uitziet, onderzoeken de kinderen dit. Kinderen uit groepen 7-8 volgen de les Check je melkpak waarbij ze door diverse aspecten van een melkveebedrijf (koeien, voer, verwerking melk, omgeving op en om de boerderij) te onderzoeken, ontdekken welke informatie er op een melkpak staat en waarom. Zo leren ze hoe feiten en meningen hierbij een rol spelen.

Boerin Sonja Kemp uit Schalkwijk ontvangt al schoolklassen vanaf het begin van Boerderij in de kijker (2006). 'Het is zo leuk om dit te doen: welke les je ook geeft, de kinderen zijn altijd enthousiast en heel nieuwsgierig. Bovendien is het belangrijk, want de boerderij is de basis waar veel van ons voedsel vandaan komt. Het boerenleven is voor veel mensen niet langer een onderdeel van het dagelijks leven in tegenstelling tot vroeger. Er is heel snel veel veranderd, waar veel mensen geen idee van hebben. Door dit aan kinderen te tonen blijft het boerderijleven onderdeel van hun wereld.'

Scholen kunnen in de maand januari weer inschrijven voor de boerderijlessen in het voorjaar. Komt jouw school ook lammetjes knuffelen, kalfjes aaien en nog veel meer van de boerderij leren en ervaren?

advertentie
advertentie