Frisse start

Lokaal nieuws

Je hebt goede en slechte jaren. Om het predicaat 'goed' te dragen, moet een jaar echt het beste uit zichzelf halen. Alles moet meezitten. En dat is lastig want 'goed' wordt beïnvloed door talloze variabelen zoals marktwerking, weersomstandigheden, regelgeving, gezondheid, noem maar op. En voor je het weet ben je een slecht jaar, al doe je nog zo je best. Ik ben helemaal klaar met 2017. Dat jaar was zóóó 2017... en ik kan het weten!

We laten vorig jaar achter ons. Nog even staan we stil bij wat het jaar ons bracht en wat het jaar van ons heeft afgepakt. Dan ontkurken we de champagne, tellen het jaar af, kussen geliefden en wensen hen alle goeds. We appen familie en vrienden met gulle nieuwjaarsgroeten en proosten op het leven. Vervolgens ontsteken we voor kapitalen aan vuurwerk en maken her en der nog een voorzichtig dansje. Later op de dag dippen de dapperen zich onder in de Nieuwjaarsduik als velen nog op één oor liggen. We sloffen op pantoffels door het huis op zoek naar een paracetamol - of twee, we verzamelen de vettige glazen op het aanrecht en we schuiven de vastgekoekte etensresten van het bord in de vuilnisbak. De 'wat-ouderen' onder ons schakelen naar het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker, anderen hupsen op de bank mee met de afzetten van de springers op de schans van Garmisch-Partenkirchen. Buiten knallen nog wat restjes vuurwerk. Sommigen hebben al vijf uur niet gerookt en weer anderen hebben al vijf kilometer in de benen. 2018 timmert aan de weg.

Je hebt goede en slechte jaren. Om het predicaat 'goed' te dragen, moet een jaar echt het beste uit zichzelf halen. 2018 komt net kijken, maar is goed bezig. Dat moet ook, want 2018 wordt het jaar der jaren, dat is mijn uitgangspunt. En al zijn we pas een paar dagen op weg, 2018 lijkt haar tijd ver vooruit. Ze laat een nieuwe wind waaien; wind mee! Een frisse bries die ons een belangrijke boodschap inblaast; al het goede voor het nieuwe jaar!

Wouter de Kleyn

advertentie