Reactie op "Houtstook is vervuilend": Er zijn appels en er zijn peren!

19 november 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Helemaal eens met Gerard Ruis dat we af moeten van walmende open haarden en slechte houtkachels. Zeker in woonwijken. Die hebben een laag rendement en zijn inderdaad vervuilend, dus ze verpesten de woonkwaliteit en zijn slecht voor het milieu.

Maar de CV-installatie die wij hebben laten zien is een heel ander verhaal en dan ook bepaald niet een primitieve wijze van verwarming. Het gaat hier om een installatie die voorkomt op de lijst van apparaten die de overheid heeft opgesteld in het kader van de ISDE-regeling ( Investerings Subsidie Duurzame Energie). Deze komt voort uit het Energie-akkoord, waarin overheid, werkgevers, vakbeweging en natuur- en milieu-organisaties zich in 2013 hebben verbonden aan het stimuleren van energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid. De regeling ondersteunt (onder andere) particulieren die zelf duurzame energie willen produceren.

Alleen apparaten komen in aanmerking met een rendement van 90% en een minimum aan uitstoot. In ons geval wordt aan deze eis voldaan doordat de ketel met extreem hoge temperaturen werkt. Hij staat een paar uur per dag aan en verwarmt dan 3000 liter water, die minstens 24 uur lang het huis verwarmt. Dit is heel wat anders dan stoken met een simpel houtkacheltje uit een bouwmarkt. Er hangt dan ook wel een ander prijskaartje aan. Ook vergt de installatie nogal wat ruimte, maar omdat we in het buitengebied wonen was dat in ons geval geen probleem. Als je dan ook nog je eigen snoeihout gebruikt of afvalhout van een timmerfabriek (wat we ook doen), ben je naar mijn mening verantwoord bezig!

Het is dan ook nergens voor nodig om rotte appels met lekkere peren te vergelijken, zeker niet in het Krommerijn-gebied. We nodigen Gerard Ruis uit om eens een kijkje te komen nemen!

Jan Kalkwiek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie