Diesel besparen kan iedereen!

14 november 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Kennisbijeenkomst dieselbesparing 30 november

Maaien, mest uitrijden en voermengen… Diesel is een grote kostenpost op een melkveebedrijf. Met een aantal slimme tips kunt u aanzienlijk op uw dieselverbruik besparen. Dat is winst voor uw portemonnee en voor het milieu. Op 30 november organiseren Gebiedscoöperatie O-gen en Gebiedscommissie Utrecht-West een bijeenkomst over dieselbesparing. Teus Verhoeff van PPP-Agro Advies vertelt dan hoe u uw verbruik kunt verlagen. Melkveehouders Van Bruggen en Peek laten bovendien zien dat het in de praktijk ook echt kan. Agrariërs, loonwerkers en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom op 30 november om 20:00 uur op Boerderij Fortzicht, Voordorpsedijk 35 te Groenekan. Meer informatie en aanmelden op www.lami.nl.

In de praktijk

Melkveehouder Van Bruggen weet waar hij het over heeft. Hij houdt 110 koeien op 60 ha. met een productie van 750.000 kg melk jaar. Hij past beweiding toe en doet behalve het slootonderhoud al het (land)werk in eigen beheer. Toch verbruikt hij maar 5500 liter diesel per jaar (ca 92 liter per ha). Tijdens de avond vertelt hij hoe hij dat voor elkaar krijgt.

Bespaartips

Met een aanpassing van het rijgedrag kan iedereen al makkelijk besparen vertelt Teus Verhoeff van PPP-Agro Advies. "Maar op de lange termijn levert een goed op elkaar afgestemd machine- en trekkerpark het meeste op. Omdat het bij de aanschaf van een trekker en machines om grote investeringen gaat, is het goed om een toekomstplan te maken. Bedenk welke werkzaamheden u wilt uitbesteden aan een loonwerker en wat u zelf wilt doen. Investeer vervolgens in een trekker en machines met een capaciteit die bij elkaar past. Daarin zit volgens mij een groot potentieel aan besparing. De beste maatregel hoef ik niemand te vertellen: geen land op afstand!" Tijdens de bijeenkomst deelt Verhoeff meer tips. Kijk ook op http://lami.nl/thema/energiemanager/diesel

Energieneutrale Melkveehouderij

De bijeenkomst over dieselbesparing wordt georganiseerd vanuit het traject Energieneutrale Melkveehouderij. In Utrecht werken we toe naar een energieneutrale melkveehouderij. Een energieneutraal melkveebedrijf verbruikt op het bedrijf evenveel energie als het zelf uit duurzame bronnen (zon, wind of biomassa) opwekt. Ook het eigen dieselverbruik en dat van een ingehuurde loonwerker wordt daarin meegenomen. We laten zien dat het kan, wat er voor nodig is, wat het oplevert en wat het kost.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie