Verborgen natuur- en cultuurschatten aan stadsrand Utrecht

Lokaal nieuws

REGIO Op zaterdag 7 oktober a.s. is er een wandelexcursie over landgoed Oostbroek. Tijdens de excursie kan worden ervaren waarom de natuur op Oostbroek zo belangrijk is voor de hele provincie Utrecht. Het historische landgoed aan de oostelijke stadsrand van de stad Utrecht is zelfs onderdeel van Natuurnetwerk Nederland (voorheen Ecologische Hoofdstructuur). Voor de natuurwandeling zijn 15 plaatsen beschikbaar. Belangstellenden kunnen reserveren via de website van Utrechts Landschap.

Landgoed Oostbroek herbergt een ongekende schat aan natuur- en cultuurwaarden. Op het terrein van circa 80 hectare zijn loofbossen met oude bomen te vinden, een moeras, een hoogstamboomgaard met oude fruitrassen, een kloostertuin en graslanden. Op landgoed Oostbroek komen reeën en dassen voor. Ook het aantal vogelsoorten is opmerkelijk: zoals verschillende soorten spechten en mezen, boomkruiper, boomklever, ijsvogel, doodaars, buizerd en havik.

De historische buitenplaats in De Bilt, pal tegen de oostgrens van de stad Utrecht, werd in 1887 ingrijpend vernieuwd. I.H.J. van Lunteren, de architect die het neorenaissancistische hoofdhuis ontwierp, tekende ook voor het parkontwerp van landgoed Oostbroek. De opstallen en het park van landgoed Oostbroek zijn sinds 2001 Rijksmonument.

Twee jaar geleden werd het park van landgoed Oostbroek ingrijpend opgeknapt. Paden werden geschikt gemaakt voor wandelwagens en rolstoelen, een nieuwe brug werd ontworpen voor de slingervijver, en er werd een spectaculaire cortenstalen wandelbrug aangelegd, die over het moerasbos van het landgoed slingert.

Belangstellenden kunnen op www.utrechtslandschap.nl

Beschermers van Utrechts Landschap krijgen € 2 korting op de reguliere prijs van € 5. Junior Beschermers en kinderen betalen ook slechts €3. Landgoed Oostbroek is gelegen aan de oostelijke stadsrand van Utrecht. Er is voldoende parkeergelegenheid voor fiets en auto. Het vertrekpunt van de natuurwandeling is 't Winkeltje van Oostbroek, Bunnikseweg 45a, De Bilt.

Op een groot deel van landgoed Oostbroek zijn honden niet toegestaan, vanwege de noodzakelijke rust voor de aanwezige wilde dieren (met name reeën). Hulp- en geleidehonden zijn tijdens de natuurwandeling wel welkom.

advertentie