Heilige koe

25 september 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Ik rijd een Volkswagen Passat. Een grijze. Een diesel. Heb ik nodig voor mijn werk, maar met name voor woon-werk. Het bouwjaar van mijn wagen is 2015, juli 2015 om precies te zijn. Dat is precies 2 maanden voordat Volkswagen werd betrapt op het gebruik van sjoemelsoftware om de milieueisen voor dieselmotoren te ontlopen. Volgens dat onderzoek stoot mijn wagen circa 40 keer zoveel stikstofoxiden uit als toegestaan. En zo verzuur ik ons dorp met grote regelmaat, want ik doe bijna alles met de auto.

Hoe ik die vervuiling dan vergoelijk? Dat deed mijn vrouw; die autodeelde met de KIA uit onze straat, die OV-de er regelmatig op los en ging door weer en wind op de fiets naar kantoor in Utrecht. Maar ja, zo groen heb ik ze thuis niet meer - over zuur gesproken.

Gelukkig wordt mijn verzuring nu haast geheel teniet gedaan door de inzet van deelauto's in onze gemeente. Dat zijn vaak 'gezonde' elektrische wagens, dus dat compenseert een boel. En weer een topnotering voor Bunnik, want we staan nationaal op plek 9 van het aantal deelauto's per inwoner van de gemeente. Van de 30.697 wagens in Nederland staan er in Bunnik zo'n 55 ter beschikking. En nee, al zie je ze overal, een Stedin is geen deelauto.

Vroeger was ik groener, toen ging ik nog met de trein naar mijn werk. Elke dag op een overvol perron in Utrecht. Te koud of te nat voor de tijd van het jaar, te laat voor de dienstregeling en voortdurend op mijn hoede voor een praatgrage bekende. OV, ik moet er niets meer van hebben. Met de trein ga ik enkel nog naar Vaartsche Rijn. En dan met de taxi terug. Dat is toch ook autodelen?

Er zijn wel meer deelauto's beschikbaar, maar het effect van autodelen is nog onduidelijk omdat veel auto's maar weinig worden verhuurd. En terwijl Volkswagen werkt aan een autonome deelauto voor 2021, vraagt mijn Passat op het dashboard al een paar weken om een beurt. De wagen lust olie en heeft een belangrijke software upgrade nodig - ja ja… Misschien moet ik op termijn eens een auto-downgrade overwegen. Toch iets om met jullie te delen, lijkt me.

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie