In Memoriam Claar Lewin

Lokaal nieuws

Op 20 juli is op 47-jarige leeftijd Claar Lewin overleden, zij leed geruime tijd aan een zeldzame vorm van kanker. Claar Lewin trad in december 2011 toe tot het bestuur van Hockeyclub Kromme Rijn in oprichting. Kort daarna is zij met haar man Wouter en kinderen Lucas, Max en Catho van Utrecht naar Bunnik verhuisd. De zittende bestuursleden waren blij met haar enthousiasme om toe te treden tot het bestuur en een bijdrage te leveren aan de oprichting van een hockeyvereniging. Claar bracht naast een stevige hockeykennis ook organisatietalent en gedrevenheid mee die nodig was om de club daadwerkelijk opgestart te krijgen.

In het gezin waarin Claar is opgegroeid nam sport, en in het bijzonder hockey, een prominente plaats in. Haar ouders hebben in Vianen meegebouwd aan een nieuwe hockeyvereniging, en speelden beide zelf ook hockey evenals hun drie kinderen. Zus Jeannette speelde 114 interlands voor de Nederlandse vrouwenhockeyploeg.

Over hockey hoefde je Claar niets wijs te maken. Zij had ook een duidelijke visie op wat voor een soort club HC Kromme Rijn zou moeten zijn; een gezellige familieclub maar waar hockey en de prestaties op het veld zeker niet moesten ondersneeuwen onder de gezelligheid. Het was immers een hockeyclub. Claar was de eerste voorzitter van de technische commissie. Een van de lastigste taken binnen de vereniging die zij heel goed heeft vormgegeven. Wat aan de buitenkant voor leden en ouders soms minder zichtbaar was is dat Claar veel effort heeft gestoken om het iedereen naar de zin te maken. Toch nog dat ene telefoontje naar de bond, nog even iedereen aan tafel voor een overleg, een rondje bellen. Op deze manier gaf zij met veel gedrevenheid invulling aan haar taak om een gezonde opbouw in de club te krijgen, daar zat een visie achter. Zij schuwde het niet impopulaire maatregelen te nemen als dat nodig was.

Zelf hockeyde Claar in het dames veteranen A team van HC Kromme Rijn. Met veel trots droeg zij het zwart/oranje tenue. Claar was een van de drijvende krachten van het team waarin zij speelde. Door haar gedrevenheid en enthousiasme is het gelukt een mooi team op de been te krijgen in seizoen 2014-2015, nog voordat het eerste kunstgrasveld er lag. Door de laagdrempelige clinics die zij verzorgde, werden veel dames, met en zonder hockey-ervaring, enthousiast en zo is het eerste dames team tot stand gekomen. Het eerste seizoen werd dit team gelijk kampioen! En wat was Claar trots op die prestatie. Claar stond vaste prik links buiten, en scoorde regelmatig, al was het altijd te weinig naar haar zin. Ze was tot op het laatst enorm betrokken bij haar team, zowel in het veld als langs de lijn toen het niet meer lukte om zelf mee te spelen.

Bij haar afscheid als bestuurslid op 17 augustus 2015 is ze lid van verdienste geworden waarna op 13 maart 2017 het erelidmaatschap van HC Kromme Rijn volgde.

Naast actief bij de hockeyclub was Claar werkzaam al consultant op het gebied van arbeidsverhoudingen en onderhield zij een rijk sociaal leven. Haar kleurrijke persoonlijkheid wordt door veel mensen gemist.

Hockey Club Kromme Rijn

advertentie
advertentie