Wmo-raad verder onder de naam Adviesraad Sociaal Domein

2 juni 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

BUNNIK Veel inwoners van de gemeente Bunnik ontvangen ondersteuning of hulp van de gemeente, in wat voor vorm dan ook. De afgelopen jaren is er enorm veel veranderd op dat gebied. Naast de Wmo werden gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp, het begeleiden van werkzoekenden en voor de GGZ, samen het sociaal domein genoemd. Reden voor de Bunnikse Wmo-raad om verder te gaan onder de naam Adviesraad Sociaal Domein (ASD). Voorzitter Ann Meijer: 'De naam Wmo-raad dekte de lading niet meer. Onze nieuwe naam geeft aan dat we ons met het hele sociaal domein bezig houden."

KRITISCH "Wij hebben ook onze insteek veranderd,' zegt Meijer. "Tijdens de jaren waarin het beleid ontwikkeld werd dachten we vooral mee met de gemeente. Wat is logisch, wat moet duidelijker, wat zijn de consequenties? Dat beleid wordt nu uitgevoerd. Wij stellen ons meer op als cliëntvertegenwoordigers. Niet voor een individueel persoon, maar voor alle Bunnikers samen. We kijken kritisch: wat betekent het beleid concreet voor de gebruikers? 'Maatwerk' is het uitgangspunt van het Centrum voor Elkaar, maar wij zien dat het in veel gevallen nog heel moeilijk is om daadwerkelijk verschil te maken."

CLIENTPERSPECTIEF Een voorbeeld is de bemoeienis die de ASD heeft met de inkoop van de jeugdzorg. Die wordt samen met een aantal omringende gemeentes geregeld. Namens de cliënten zaten een lid van de Bunnikse en Biltse ASD aan tafel, samen met een ouder. "Naarmate het proces vorderde, kregen wij de indruk dat er onvoldoende gekeken werd naar het cliëntperspectief, dat het vooral ging om de bedrijfsvoering. Wij hebben toen de vijf gemeentebesturen duidelijk gemaakt dat de jongere het uitgangspunt moet zijn, niet de organisatie. Uiteindelijk heeft dat voor de jongeren met jeugdhulp beter uitgepakt."

De ASD wil graag ervaringen horen van mensen die ondersteuning krijgen van de gemeente. Op de Bunnik Fair op 10 juni kunt u in gesprek gaan met de leden van de ASD. "Hoe meer verhalen, hoe harder wij aan de bel kunnen trekken." Meer informatie over de Adviesraad Sociaal Domein is te vinden op www.asdbunnik.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie