Lezing door Nobelprijswinnaar: 'Tijd in de natuurwetenschappen'

Lokaal nieuws

ZEIST Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft komt een lezing geven! Op uitnodiging van ASZ en in samenwerking met Bibliotheek Idea en Gemeente Zeist komt de Professor op 5 april naar Zeist om in de Nieuwe Raadzaal van het Gemeentehuis te spreken over 'Tijd'.

Gerard 't Hooft studeerde wis- en natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde daar in 1972. Al vóór de promotie publiceerde hij met zijn promotor Martin Veltman baanbrekende artikelen over deeltjesfysica. In 1999 kregen beide wetenschappers de Nobelprijs voor de natuurkunde. Sinds 1977 is hij hoogleraar Theoretische Natuurkunde in Utrecht en sinds de oprichting in 1998 is hij verbonden aan het Spinoza Instituut. In 2011 publiceerde hij met Stefan Vandoren 'Tijd in machten van tien. Natuurverschijnselen en hun tijdschalen.'

[NATUURVERSCHIJNSELEN] In deze fascinerende lezing, die gelukkig ook voor leken goed te volgen is, gaat Professor 't Hooft ons alles vertellen over tijd in de natuurkunde. Voor de beschrijving van natuurverschijnselen is de tijdsvolgorde een noodzakelijk gegeven om het oorzakelijk verband tussen de verschijnselen te kunnen bestuderen. Tijd is kwantitatief nauwkeurig te definiëren, en buitengewoon nauwkeurig te meten. Het tijdsverloop tussen gebeurtenissen in de natuur kan enorm variëren: van onvoorstelbaar kleine fracties van een seconde tot al even moeilijk voorstelbare eeuwigheden die vele malen langer kunnen duren dan de huidige leeftijd van het heelal. Sommige natuurwetten blijken niet te veranderen als je de tijdsrichting omkeert; een belangrijk gegeven met al even belangrijke uitzonderingen. In Einsteins relativiteitstheorie speelt de tijd een essentiële rol; de snelheid waarmee de tijd verloopt is daarin relatief. En wat gebeurt er met het begrip 'tijd' in een zwart gat? U bent van harte welkom om te komen luisteren naar Professor 't Hooft en vervolgens uw vragen op hem af te vuren. Het is raadzaam tijdig te reserveren in verband met een beperkt aantal kaarten. Locatie: Nieuwe Raadzaal gemeentehuis Zeist van 14.00 - 16.00 uur. Kosten: Leden ASZ of Idea € 3,50/ Niet-leden € 5,-/ Middelbare scholieren € 1,- . Kaartverkoop: online en aan de zaal (indien voorradig). Betalen aan de zaal kan uitsluitend per pin.

advertentie