Eerste sneeuwklokjes op landgoed Oostbroek

Lokaal nieuws

DE BILT De eerste sneeuwklokjes zijn op landgoed Oostbroek (naast de Uithof, gemeente De Bilt) waargenomen. Landgoed Oostbroek geniet landelijke bekendheid vanwege zijn sneeuwklokjes. In het vroege voorjaar kleuren grote delen van het landgoedbos wit. Met name het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) en het dubbele sneeuwklokje (G. nivalis Flore Pleno) komen hier voor. Boswachter Joris Hellevoort: "Sneeuwklokjes zijn de eerste tekenen dat de lente in aantocht is. In de Engelse landschapsstijl van landgoed Oostbroek horen deze stinsenplanten echt thuis."

Sneeuwklokjes lijken klein en teer, maar zijn ondertussen wel de eerste stinsenplanten die na de midwinterrust hun kopje opsteken. De bloeitijd van sneeuwklokjes duurt in de regel tot eind maart. "De temperatuur is afgelopen week gestegen, vandaar dat er nu heel voorzichtig sneeuwklokjes komen. Als het volgende week gaat vriezen, trekken ze zich weer iets terug, maar na de vorst komen ze vol terug," belooft boswachter Joris Hellevoort. In Nederland komen zo'n twintig soorten wilde sneeuwklokjes voor. Behalve het gewone sneeuwklokje en het dubbele sneeuwklokje zijn op landgoed Oostbroek ook de Galanthus nivalis Viridapice en de Galanthus nivalis Scharlockii te vinden.

[ENGELS LANDSCHAPSPARK] Het is niet toevallig dat landgoed Oostbroek bekend staat om zijn sneeuwklokjes. De historische buitenplaats in De Bilt, pal tegen de oostgrens van de stad Utrecht, werd in 1887 ingrijpend vernieuwd. I.H.J. van Lunteren, de architect die het neorenaissancistische hoofdhuis ontwierp, tekende ook voor het parkontwerp van landgoed Oostbroek. De opstallen en het park van landgoed Oostbroek zijn sinds 2001 Rijksmonument. Joris Hellevoort: "Architect Van Lunteren paste op Oostbroek de Engelse landschapsstijl toe, destijds heel gewild bij de elite. Zijn ideaal was dat natuurlijke schoonheid in verwilderde staat bewonderd kon worden. Daar horen stinsenplanten zoals sneeuwklokjes bij. Die werden dus grootschalig aangeplant. Vandaag de dag doen we dat nog. Sneeuwklokjes horen echt bij Oostbroek."

[HERSTEL IN OUDE LUISTER] Twee jaar geleden werd het park van landgoed Oostbroek ingrijpend opgeknapt. Paden werden geschikt gemaakt voor wandelwagens en rolstoelen, een nieuwe brug werd ontworpen voor de slingervijver, en er werd een spectaculaire cortenstalen wandelbrug aangelegd, die over het moerasbos van het landgoed slingert. "Onze filosofie is dat landgoed Oostbroek in de moderne tijd beleefd moet kunnen worden naar het oorspronkelijke plan van architect Van Lunteren," legt Joris Hellevoort uit. "Dus hebben we een hoogstamboomgaard, een moestuin, een kruidentuin, hooigrasland, schapen, Lakenvelder varkens en Lakenvelder koeien. Net als in vroeger tijden is een wandeling over het landgoed een korte beleving van gecultiveerde natuur. Dus als je vandaag de dag op Oostbroek wandelt, krijg je verrassende doorkijkjes en ervaar je lange zichtlijnen. Een unieke verrassing, pal naast de stad Utrecht en de A28."

[BEZOEK LANDGOED OOSTBROEK] Op landgoed Oostbroek is voldoende parkeergelegenheid voor fiets en auto. In infocentrum 't Winkeltje zijn deskundige vrijwilligers aanwezig om u de weg te wijzen, uitleg te geven en een kopje koffie of thee te schenken. Er is een rolstoegankelijk toilet en gratis Wifi. Adres: Bunnikseweg 45, De Bilt. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 12.30 tot 15.30 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.30 uur. Gesloten op maandagen en feestdagen, met uitzondering van Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag. Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes en een kinderroute. Vertrekpunt van alle routes is infocentrum 't Winkeltje van Oostbroek. De kinderroute Heksenpad (1,5 km) neemt kinderen mee in de geschiedenis van de heks van Oostbroek. Het routeboekje kost € 1 en is te koop in 't Winkeltje van Oostbroek. Junior Beschermers van Utrechts Landschap krijgen het routeboekje gratis. De kinderroute is goed toegankelijk voor wandelwagens en rolstoelen. Het Parkpad (1,5 km) voert door het gecultiveerde park van landgoed Oostbroek. Over halfverharde paden en de cortenstalen wandelbrug ervaart u het idee van het vroegere landgoed. De route is goed toegankelijk voor wandelwagens en rolstoelen. Het Melkspoor (1 km) voert over het rustige, verwilderde deel van landgoed Oostbroek. Het Melkspoor is niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen. Op een groot deel van landgoed Oostbroek zijn honden niet toegestaan, vanwege de noodzakelijke rust voor de aanwezige wilde dieren (met name reeën).

[OVER UTRECHTS LANDSCHAP] Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. We zijn in 1927 opgericht en vieren dit jaar ons negentigjarig bestaan. Utrechts Landschap heeft momenteel 630 vrijwilligers, 23.500 Beschermers en 56 Bedrijfsvrienden. Onze natuur en erfgoed is letterlijk dichtbij Utrechters. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en Kasteel Loenersloot.

advertentie