Geïntegreerde ThuisZorg, samenwerking in de Eerste Lijn

17 juni 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

BUNNIK Op donderdag 16 juni waren Fysio Bunnik, Diëtistenpraktijk Balans, Ergotherapie Houten en het verpleegteam Buurtzorg Bunnik/Odijk samen om het startschot te geven voor een intensievere samenwerking. Door het aan elkaar binden van 4 linten symboliseerden zij de sterkere band die zij met elkaar aangaan in een BuurtzorgPlusteam.

Om het voor kwetsbare ouderen, chronisch- en ernstig zieke mensen mogelijk te maken om zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te blijven is het nodig dat hulpverleners gezamenlijk optrekken: samen de anamnese afnemen, samen een zorgplan opstellen en de behandelingen op elkaar afstemmen. Bijvoorbeeld: U heeft hulp van de wijkverpleegkundige. Zij merkt dat u steeds minder makkelijk uit uw stoel op kan staan waardoor u te laat bij toilet bent. De verpleegkundige schakelt dan de ergotherapeut in voor een goede stoel en rollator, de fysiotherapeut komt om uw spierkracht te trainen en de diëtist geeft u adviezen over voeding om uw kracht en energie op peil te houden. De verpleegkundige zal in de dagelijkse zorg de adviezen met u uitvoeren. De adviezen die u krijgt zijn met elkaar in overeenstemming en als het moeilijk gaat zullen de 4 hulpverleners snel met elkaar de behandeling aanpassen.

In Engeland is het gebruikelijk dat diverse disciplines in 1 thuiszorgteam samenwerken, in Nederland is dit nieuw. Onderzoek toont aan dat deze werkwijze positieve gevolgen heeft. Mensen worden zelfstandiger, mantelzorgers voelen zich ondersteund, de zorg is beter op elkaar afgestemd en het werk van de wijkverpleegkundigen wordt minder zwaar. De verwachting is dat kosten zullen dalen omdat patiënten uiteindelijk minder zorg nodig hebben.

Vanuit Buurtzorg Nederland worden de verpleegteams gestimuleerd om met lokale therapeuten afspraken te maken. In Bunnik/Odijk is dit vanaf nu de praktijk. Het is zelfs het eerste team in Nederland waarbij ook diëtisten betrokken zijn. Uiteraard blijven alle deelnemers ook samenwerken met anderen. De cliënt houdt altijd zelf de keus!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie