Start reanimatieproject HartslagNu Bunnik

8 april 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

In overleg met de gemeente Bunnik en de ambulancedienst RAVU heeft de EHBO vereniging Bunnik Odijk het initiatief genomen om een HartslagNu netwerk op te zetten in de gemeente Bunnik.

Dit is een reanimatienetwerk van beschikbare burgerhulpverleners en AED's.

Het doel is om bij melding van een (vermoedelijke) hartstilstand binnen zes minuten ter plekke te zijn en een reanimatie te starten. Hiermee worden de overlevingskansen tussen het moment van de melding en de aankomst van de ambulance aanzienlijk vergroot.

Details over de manier waarop dit netwerk functioneert kunt u vinden op www.HartslagNu.nl.

Burgerhulpverleners kunnen hierbij aangeven op welke tijden zij meestal wel of niet beschikbaar zijn. Door meer mensen op te roepen dan noodzakelijk wordt voorzien dat er altijd voldoende mensen op een melding af gaan.

Op vrijdag 8 april jl. is de overeenkomst tussen de gemeente Bunnik, RAVU en EHBO vereniging Bunnik Odijk ondertekend. Hierbij is ook de eerste AED in gebruik genomen. Het betreft een AED in een beveiligde kast aan de gevel van het gemeentehuis. Wethouder Eijbersen heeft deze ter beschikking gesteld.

Bij een oproep vanuit de meldkamer van de ambulancedienst krijgen vrijwilligers de pincode van het slot door. Zij kunnen dan de AED ophalen en hiermee naar het betreffende adres gaan om te helpen. Onderwijl zijn anderen al door de meldkamer rechtstreeks naar het adres gestuurd om de reanimatie te starten.

Vanaf 8 april is het mogelijk voor iedereen die over een reanimatie certificaat beschikt om zich aan te melden als vrijwilliger.

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat uitsluitend leden van de EHBO vereniging Bunnik Odijk deel gaan nemen in dit netwerk. Iedereen die getraind is in het uitvoeren van een reanimatie en woont of werkt in de gemeente wordt uitgenodigd om zich op te geven op www.HartslagNu.nl.

Doel is om zo spoedig mogelijk een netwerk van vrijwilligers en AED's in de hele gemeente te krijgen, waarbij steeds binnen 1000 meter een AED en vrijwilligers beschikbaar zijn. Hoe snel dit lukt is afhankelijk van het aantal deelnemers en eigenaren van AED's die bij willen dragen vanuit maatschappelijke betrokkenheid.

Op donderdag 19 mei om 20:00 uur zal in het gemeentehuis van Bunnik een informatiebijeenkomst plaatsvinden waarbij ieder zijn vragen kan stellen. U bent van harte voor deze bijeenkomst uitgenodigd.

Ook kunnen vragen gesteld worden op ehbobunnik.hartslagnu@outlook.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie