Echtpaar Croiset viert diamanten jubileum

30 maart 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

BUNNIK Joke (84) en Hijman (82) Croiset uit Bunnik vierden vorige week hun 60-jarig huwelijk. Het ondernemersechtpaar keek terug op hun leven samen, waaronder de periode als eigenaren van hotel-restaurant De Kloosterhoeve in Harmelen. Zowel zakelijk als privé vullen Joke en Hijman elkaar perfect aan.

Agnes Corbeij

In de jaren vijftig werkten beiden op de Willem Arntszhoeve in Den Dolder. Hijman als verpleger, Joke op de administratie. De vonk sloeg over tijdens een bedrijfsuitje in de Efteling. Het echtpaar trouwde op 23 maart 1956 in Utrecht, het feest was in het Lido in Amsterdam.

WERK Joke werkte voor verschillende bedrijven op de administratie. Daar ligt haar kracht. Als er ergens een fout in de boekhouding werd vastgesteld, loste zij het op. Hijman ging varen, op verschillende grote passagiersschepen, waaronder de SS Nieuw Amsterdam.

BOERDERIJ Op een van die schepen hoorde Hijman dat er een vervallen boerderij te koop stond in Harmelen. Hijman: "Ik heb Joke gebeld en haar gezegd dat ze de burgemeester van Harmelen moest spreken, naar de prijs moest vragen en de helft moest bieden." Joke ging samen met Hijmans vader. Toen Joke terugbelde zei ze hem: "Je hebt dat ding aan je broek hangen." Hijman: "Ik wist niet eens waar Harmelen lag en nu had ik er een boerderij."

In de jaren daarna hebben Hijman en Joke dat vervallen gebouw omgetoverd in een goedlopend hotel-restaurant. Joke: "We hadden toen ook kleine kinderen, dus dat was best wel eens moeilijk. In die beginperiode zat ik vaak nog 's nachts de kas bij te houden."

KONINKLIJK De accommodatie liep heel goed. De Universiteit was vaste klant en ook kwam er wel eens Koninklijk bezoek. Het gezin woonde achter het bedrijf en de vier kinderen - drie dochters en een zoon - hielpen ook af en toe mee. Twee van hen deden de hotelschool. In 1987 verkocht Hijman ineens het levenswerk. "Er kwam een goede koper langs, dus die kon ik niet laten lopen."

Daarna hebben Hijman en Joke veel tijd doorgebracht met de kinderen en de kleinkinderen. Als er weer iemand ging verhuizen, kwamen zij klussen. Ook gingen ze vaak met de caravan en hun hondje op vakantie. Hel Europa gingen ze door, soms maanden achter elkaar. Joke: "Griekenland was het mooist, met de smalle wegen en mooie bergen. Maar ook de Noordkaap was prachtig." Veel winters werden doorgebracht in Portugal.

LOSWAL In 1998 kwam het echtpaar in Bunnik wonen, in de Loswal. "Onze dochter woonde hier al en dit is zo'n mooie plek, met prachtig uitzicht." Een van hun dochters verhuisde vijf jaar geleden naar Australië en kwam als verrassing over voor het 60-jarig huwelijk van haar ouders.

GEHEIM Hoe hou je het zo lang vol samen, op die vraag hebben ze beiden wel een antwoord. Joke: "Je moet elkaar af en toe eens goed de waarheid zeggen." Hijman: "De een is de plus en de ander de min." Wie nu wie is, durft Hijman niet te zeggen. Maar ze zijn het erover eens dat ze elkaar aanvullen. Hijman: "Ik deed de zaken en Joke keek altijd mee. Soms zei ze: 'Daar zit je goed', maar soms ook: 'nu zit je fout.' Ze is er altijd."

Burgemeester Ostendorp kwam Joke en Hijman Croiset ook feliciteren met hun diamanten huwelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie