Bomen Dalenoord worden vervangen

5 februari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

ODIJK De gemeente vraagt een kapvergunning aan voor een aantal elzen aan het Pad van Dalenoord, achter het Fluitekruid. Bewoners van het Fluitekruid vroegen hier al jaren om en zijn blij dat het nu zo ver is. De 30-jarige bomen houden veel licht uit de tuin, drukken het fietspad op en zorgen voor zooi op het pad. Er komen amberbomen voor terug.

Agnes Corbeij

Zes gezinnen aan het Fluitekruid - uit het rijtje woningen waarvan de achtertuinen aan de kant van het Pad van Dalenoord liggen - stapten jaren geleden al naar de gemeente. Leo Barten is een van hen. "Deze bomen werden neergezet toen de woningen net opgeleverd waren. In het begin stonden hier nog die hoogspanningsmasten, dus werden ze getopt. Daardoor zijn ze de breedte in gegaan. Toen de masten weg waren, gingen ze verder de hoogte in. Ze zijn niet altijd goed gesnoeid."

In de zomer staan de achtertuinen aan het Fluitekruid helemaal in de schaduw. Barten: "We hebben geen zon in het huis of in de tuin. Dat is erg jammer. En nu, in de winter, wordt de tuin ook niet meer droog, het is altijd vochtig en het terras slaat groen uit. Ook is het erg donker op het pad, ondanks de straatlantaarns."

Zijn buurman, Arnold Wagemakers, wordt ook niet blij van de zooi die de bomen laten vallen. "Twee keer per jaar vallen er vliesjes en bruine sliertjes naar beneden. Het hele pad ligt eronder en wordt spekglad." Eerdere verzoeken van de bewoners werden afgewezen. Wagemakers: "De gemeente vond het niet nodig. Ze hebben wel uitgedund, om en om werd een boom weggehaald. Daardoor groeiden de overige bomen weer harder, omdat ze de ruimte kregen."

Zowel de bewoners als de gemeente willen nieuwe bomen terug planten. De bewoners hebben gekozen voor de amberboom. Die staan ook aan de Jodichemdreef, waardoor het geheel doorloopt. De gemeente gaat binnenkort een vergunning aanvragen voor de kap. Die ligt zes weken ter inzage. Wagemakers: "Wij hopen van harte dat nog dit jaar gekapt wordt en dat we niet nog een zomer in het donker zitten."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie