Afbeelding
Alexander van de Bunt

Hobby-archeoloog vindt 300 jaar oud olieverfschilderij in een medaillon

Kunst & cultuur

UTRECHT Een unieke vondst in Utrechtse bodem. Een hobby-archeoloog vond afgelopen maand een schroefmedaillon uit de tijd van de Habsburgers, waarin 300 jaar lang een olieverfportretje met de afbeelding van een vrouw lag verborgen. De vondst werd bekend gemaakt door het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht. Het verhaal van de vondst is te lezen in een aflevering van de Vondst van de Schervendokter op de website van verhalenplatform UtrechtAltijd.

GEEN GEWONE MUNT
Zo op het eerste gezicht leek het een ‘gewone’ 17e-eeuwse munt. Al gauw werd het de vinder echter duidelijk dat dit geen gewone munt was: hij was te licht, de zijkanten waren van twee verschillende munten en hij klonk hol als je er tegen tikte. Hij bleek dan ook méér te herbergen.

Er zijn verschillende redenen die deze vondst uniek maken voor het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht. Het gaat hier om een munt uit Zuid-Duitsland of Oostenrijk. In Nederland zijn nooit dergelijke schroefmedaillons in de grond gevonden, laat staan een munt met een olieverfportret binnenin, dat nagenoeg intact is gebleven.

Het schroefmedaillon bestaat uit twee munten, (Rijks)thalers genoemd. Deze zilveren munten van 4 centimeter groot werden geslagen in het Heilige Roomse Rijk ter ere van de Habsburgse monarchie. Te lezen én te zien valt dat het gaat om twee munten: één die geslagen is voor keizer Leopold I (1657-1705), keizer van Hongarije, Bohemen en aartshertog van Oostenrijk, en één van Leopold V (1619-1632), hertog van Bourgondië en graaf van Tirol. Hoe komt zo’n munt in Nederland terecht? Was het een buitenlandse officier op missie in Nederland, of misschien een handelsreiziger?

SPIONNEN EN MICROFILMS Feit is dat we te maken hebben met een vroeg schroefmedaillon, geschat op 1657-1675 en gemaakt in het Habsburgse Rijk, bijvoorbeeld in Wenen, Augsburg of Neurenberg. Dit soort schroefmunten werden niet aan een koord, maar in de zak gedragen, dicht bij het lichaam. Eigenlijk zijn het voorgangers van de medaillons die spionnen in de 20e eeuw gebruikten om microfilms in te vervoeren.

MYSTERIEUZE DAME We kunnen van een wonder spreken dat het olieverfportret van een vrouw aan de binnenkant van het medaillon 300 jaar intact is gebleven. Het portret doet bijna nieuw aan en spreekt zeer tot de verbeelding. Wie was deze vrouw? En wat zegt het over de eigenaar van dit schroefmedaillon dat hij dit mooie portret altijd bij zich droeg?

Lees het hele verhaal op www.utrechtaltijd.nl

advertentie