Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Een veilig gevoel krijgen, daar kun je wat aan doen

Klussen & Vrije tijd

BUNNIK Echt inbraakwerend hang- en sluitwerk geeft een veilig gevoel. Terecht? Zeker. Want genoeg onderzoek toont aan dat inbrekers een woning met degelijke sloten sneller overslaan. Want ze willen rap de buit kunnen pakken. 

Onze mediapartner vakblad KlusVisie testte een slot met een SKG**-cilinder* met gewoon beslag dat op veel buitendeuren zit. Dit slot was met behulp van een schroevendraaier en een waterpomptang binnen tien seconden van de deur afgehaald. Inbrekers boren dit type cilinder slot vaak ook kapot.

KERNTREKKER Inbrekers kunnen de cilinder ook met een kerntrekker te lijf gaan. Bij het kerntrekken wordt met een boormachine een gehard stalen trekschroef in de slotcilinder gedraaid en vervolgens de cilinder kapot getrokken. Zelfs de bout waarmee de cilinder in het slot vastzit, kan verbuigen door de opgewekte krachten. Dus pakten de testers ook een SKG***-slot en beslag aan met anti-kerntrekbeveiliging. Na zeven minuten gaven zij de poging op. Dankzij het meedraaiende plaatje van het schild dat over de cilinder valt, mislukte de truc met de trekschroef. 

EEUWIGHEID Tien seconden of zeven minuten: voor de inbreker is het een eeuwigheid. De ervaren insluiper herkent zo’n drie-sterren-slot met draaibaar plaatje en zoekt doorgaans zijn heil bij een andere woning. Investeren in modern, inbraakwerend hang- en sluitwerk is dan ook zinvol. Matig hang- en sluitwerk is te herkennen aan de dunne schilden en het ontbreken van het SKG-keurmerk. 

Dit artikel is een samenwerking met mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

Bij SKG**- en SKG***-deurbeslag zijn de schilden dikker en schroefloos aan de buitenkant. De cilinder ligt vlak in het schild zodat een tang geen kans maakt. Ook SKG**- en oudere typen SKG***-cilinders kunnen onder dit geweld bezwijken.

OPLOSSING Fabrikanten bedachten een oplossing die het kerntrekken van de slotcilinder tegengaat. Je kunt moderne SKG***-cilinders die bestand zijn tegen inboren zelf plaatsen of laten plaatsen. Deze cilinders zijn voorzien van mangaanstalen plaatjes en geharde stiften. Je kunt ook de schilden vervangen door exemplaren met een uittrekbeveiliging en het meedraaiende plaatje. Vervanging van het SKG**-cilinder is dan niet nodig maar toch aan te bevelen. Want de hedendaagse cilinders leveren fabrikanten met een gewone sleutel of een keersleutel -handig in het donker- met een complex sleutelprofiel dat ongeautoriseerd kopiëren lastig maakt. 

(de tekst gaat onder de foto’s verder)


Jaap van Rijn/KlusVisie


Jaap van Rijn/KlusVisie

BANDENLICHTER Is de wedloop met de inbreker nu in het voordeel van de SKG***-cilinders en het draaibare anti-trekplaatje beslecht? Helaas, er zijn inbrekers die een afgeslepen bandenlichter weten te krijgen achter zo’n plaatje. Is dit plaatje van een matige kwaliteit, dan wippen ze die eruit. Het Nederlandse Dipanox bedacht kerntrekbeveiliging met een schroefdraad voor de afstelling (zie de twee foto’s hierboven). Daarmee kun je de cilinder zo opsluiten dat er nagenoeg geen ruimte tussen de cilinder en het afsluitplaatje ontstaat. Hier krijgt een inbreker geen bandenlichter achter (meer informatie www.dipanox.eu).

En vergeet niet de tuindeuren en eenvoudig te bereiken balkon- en terrasdeuren te beveiligen. Want laaghangend fruit, daar zijn inbrekers tuk op.

door Jaap van Rijn

* SKG is de afkorting van de onafhankelijke Stichting Kwaliteit Gevelbouw die de inbraakveiligheid van deurbeslag test. Beslag met het drie-sterren-keurmerk biedt de meeste bescherming.

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Afbeelding
advertentie