Tweede keer Food-y-Fort

17 augustus 2016 om 00:00 Cultuur

BUNNIK Voor de tweede keer wordt het culturele voedselfestival Food-y-Fort gehouden, op Fort Rijnauwen in Bunnik. Kernwaarden zijn gezond, eerlijk en lokaal. Het festival valt in het laatste weekend van de zomervakantie, op zaterdag 20 en zondag 21 augustus. Vorig jaar werd Food-y-Fort voor het eerst georganiseerd, toen duurde het een dag.

Agnes Corbeij

Het programma is opgebouwd rondom de lokale voedselcultuur en natuureducatie, Food-y-Fort is een happening voor jong en oud en natuurliefhebbers. Het is een initiatief van boerencoöperatie Local2Local en Amped. Amped is een innovatiebureau en bedenkt en ontwikkelt nieuwe concepten en realiseert hiermee nieuwe verbindingen, ketens en ondernemingen. Duurzaamheid is daarbij een uitgangspunt, niet een doel.

Boerencoöperatie Local2Local is een initiatief van voedselproducenten van het Eiland van Schalkwijk, uit de Krommerijnstreek en de Betuwe, die de handen ineen hebben geslagen om eerlijk en gezond lokaal voedsel in de regio voor iedereen bereikbaar te maken.

FORT Staatsbosbeheer probeert met exploitatie van het fort financiële middelen te creëren om het fort verder te kunnen onderhouden. Aangezien er op het fort bijzondere flora en fauna te vinden is, heeft de locatie zo zijn beperkingen. Decennialang was het fort gesloten voor publiek. Daardoor is nog heel goed te zien hoe het er in de tijd van de wereldoorlogen bij lag en is de natuurwaarde erg hoog.

Food-y-Fort is een van de eerste 'grootschalige' activiteiten die toegelaten worden op het fort. Dit festival maakt juist gebruik van die bijzondere waarden. Mark Frederiks, oprichter van Amped: "De locatie is een centraal thema. Het festival stopt ook zodra het donker wordt. De activiteiten die op het binnenterrein worden gehouden, zijn onder begeleiding. Daarnaast heeft de organisatie van het event nogal wat voeten in de aarde. Er is geen stromend water, geen stroom, geen parkeer gelegenheid, alles moet dus worden geregeld op de meest duurzame manier."

PRAKTISCH De toegang aan de poort voor volwassen is € 5,- en € 2,- voor kinderen, € 4,- en € 1,- in de online voorverkoop. Toegangskaarten zijn geldig voor beide dagen. Het festival start zaterdag 20 augustus om 12:00 uur en eindigt bij zonsondergang, rond 22:00. Op zondag 21 augustus gaat de poort open om 12:00 uur en sluit het festival om 20:00 uur. Voor het programma: www.food-y-fort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie