Afbeelding
pixabay.com

Met 0% of met 40%: proosten op het jaar van de opluchting

23 december 2020 om 13:00 Culinair

BUNNIK Kerstmis 2020 wordt er eentje om nooit meer te vergeten. Hartverwarmende gesprekken, warme smaken en spirituele drankjes, daar zijn velen wel aan toe tijdens deze donkere dagen. Maar weet: vanaf 21 december komt het licht weer terug. Voor je er erg in hebt, is het weer voorjaar.

door Jaap van Rijn

Laten we deze kerst gezellige cocktails maken, voor groot en voor klein. Cocktails van dranken en van alcoholvrije distillaten van Nederlandse bodem. En ook wat verrassende, buitenlandse smaken. Eerst de low-nootjes. Oftewel de no-cocktail, in goed Nederlands: de mocktail. Kortom, 100% alcoholvrije cocktails. Of bijna zo goed als. Nog steeds komt veel smakelijke drank uit Schiedam. De jeneverstad profiteert van de almaar durende populariteit van gin. Zoals de Loopuyt Gin die de ons ontvallen Jules Deelder mede op de kaart zette met zijn eigen Hard Gin: “Hakt erin, in de lever, op de kin.” Maar dat betekent niet dat de distillateurs achteroverleunen.

ZICHTBARE VERJONGING Loopuyt presenteerde dit jaar een heuse Virgin met 0,3% verwaarloosbare alcohol, die hoort natuurlijk op het menu van de kerstdis. De gin-no smaakt onder meer naar nootmuskaat, koriander, kardemon, sinaasappel en grapefruit. Schenk 50 ml Virgin in een glas met 15 ml tonic en voeg een schijfje sinaasappel en veel ijs toe. Ook het roemruchte Groningse Hooghoudt maakt een zichtbare verjonging door. Coole etiketten, robuust glaswerk en knallende namen, zoals de Zero Zero 24, een alcoholvrije spirit gemaakt met jeneverbes, lavendel en vlierbloesem. Met dank aan de Mocktail Monday, Sober October en Dry January, de dag en de twee maanden dat velen het rustig aan doen met alcohol. Je mixt de pittige Zero, waarin de geur en smaak van jeneverbes domineert, met wat grapefruitsap, tonic en ijsblokjes.

COSNOPOLITAIN We maken een uitstapje naar Engeland waar de alcoholvrije Stryke not wodka vandaan komt. Mix de peperige Stryke met wat cranberrysap, een echt kerstmisdrankje, tot een Cosnopolitain met wat limoensap en sinaasappelsap als vervanger voor de Cointreau. IJs en sinaasappel erbij en het feestje is compleet.

Het Zeeuwse Fluère mag er ook zijn. De Fluère Raspberry is een alcoholvrij drankje met frisse en lichtzoete smaken die goed combineren met wat vers citroensap en evenveel suikerstroop. Doe wat ijsblokjes bij het drankje en ervaar of die Zeeuwen het met deze variatie op de Tom Collins cocktail goed begrijpen.

INDONESISCHE SMAKEN Tijd voor alcohol. Wellicht vind je het leuk om een elegant sateetje op tafel te zetten en daar een cocktail bij te drinken. Geen drank past beter bij dit Indonesische hapje dan een Schiedamse Bobby. Deze gin is een aantal jaren geleden bedacht door Sebastiaan die op het idee kwam met smaken van Indonesische specerijen zijn Ambonese opa te eren, een jeneverliefhebber. De rest historie, want de gin is een groot succes. Inmiddels zag ook een jenever het levenslicht die onder meer smaakt naar citroengras. Schenk de jenever in een glas, schenk er naar eigen smaak wat ginger ale bij en presenteer het drankje met de saté.

De genoemde dranken kun je via de websites van meer en minder bekende drankenwinkels kopen. Kies voor kwaliteitstonics als Fever-Tree, Schweppes Tonic Premium Mixer, Thomas Henry en Fentimans, deze zijn ook verkrijgbaar bij supermarkten.

AFSLUITEN MET KOFFIE Na een goede maaltijd doet de koffie het goed. Ook uit de UK: Seedlip dat in Nederland goed verkrijgbaar is. Van de Seedlip Spice94 kun je een heerlijke Espresso Martino maken. Shake 50 ml Seedlip met 50 ml koffielikeur, 30 ml espresso en 15 ml suikersiroop en schenk door een zeefje in het glas. Top af met wat licht gezoete, opgeklopte slagroom. Wil je liever een hartverwarmertje in de koffie, vervang de Seedlip dan door wodka.

Of sluit het diner af met een siprum, inderdaad een rum om van te sippen, op de bank of in een diepe fauteuil, en proost op 2021, het jaar van de opluchting.

Deze culinaire content wordt wekelijks gratis aangeboden als extra voor onze lezers. Meer verhalen zijn te vinden onder het tabblad lifestyle-culinair.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie