Afbeelding
Jaap van Rijn

Vier de nazomer met een pruimenflip

Culinair

BUNNIK We ontdekten in de loop der jaren met z’n allen het eten van de Fransen, Italianen, de Spanjaarden, de Thai, de Japanners, de Chinezen, de Mexicanen, noem maar op. En, best bijzonder, op een zeker moment ook dat van de Britten.

door Jaap van Rijn

Met dank aan onder meer de Britse televisiekoks Jamie Olivier en Rick Stein. Voor de komst van deze chefs stond Engels eten bij hele volksstammen bekend als iets wat je de hond nog niet voorschotelde. Inmiddels wagen we ons aan Britse gerechten. Zoals crumble. Wat een versimpelde versie is van de Franse pâte sucrée en pâte sablée, oftewel zanddeeg. Een Britse huisvrouw bedacht en deelde haar baksel met anderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De crumble was een slimme oplossing in tijden van voedselschaarste. Cake eten zat er niet in, dus dan maar smakelijke koekkruimels over fruittoetjes strooien. Als een zoete herinnering aan betere tijden. Het leuke aan de hedendaagse crumble: het kan niet mislukken want je verwerkt evenveel boter, bloem en suiker als amandelpoeder. Crumble combineert goed met nazomerfruit als pruimen.


Jaap van Rijn

VLAFLIPTREKJES De pruimenflip heeft vlafliptrekjes. De vlaflip schijnt een oer-Nederlands bedenksel te zijn. Dus is de pruimenflip met crumble te beschouwen als een vruchtbare kruisbestuiving tussen de Nederlandse en Britse keuken. Wie graag reine claude pruimen eet, kan de flip ook een Frans tikje geven. Let op bij de koop van deze groene pruimen. De smakelijkste worden aangeboden als Reine Claude Verte. Die gedijt beter in Frankrijk dan in Nederland vanwege het warmere nazomerweer. Ze zijn behoorlijk prijzig. Zie je bij een kist groene pruimen een bordje met reine claudes staan, wees dan op je hoede. Ze kunnen lekker zijn, maar halen het niet bij de echte. De reden voor deze praktijk: de handelaar kan met de naam reine claude meer geld vangen. Je kunt dan net zo goed pruimen als Opal en Reine Victoria in de pruimenflip verwerken. 

PRUIMENFLIP MAKEN

Druk 150 gram frambozen door een fijne zeef > breng de saus op smaak met wat poedersuiker > zet in de koelkast.

Zet de oven op 180° C > snijd 250 gram pruimen per persoon over de lengte doormidden > verwijder de pitten > vet een ovenschaal of een stuk bakpapier in met wat boter > leg de pruimenhelften met de bolle kant naar beneden in de schaal of op het papier > bestrooi met 0,5 zakje vanillesuiker per 250 gram pruimen > zet de schaal in de oven > de pruimen uit de oven halen als ze gaar en bruin verkleurd zijn, reken op zo’n 15 minuten > laat de pruimen helemaal afkoelen in de koelkast.

Zet de oven op 180° C > maak met de vingers van 100 g bloem, 100 g boter, 100 g suiker en 100 g amandelpoeder grove kruimels > leg een stuk bakpapier op een overbak en verdeel er de kruimels over > schuif de bak in de oven en bak de kruimels in 20 minuten goudbruin > haal de crumble uit de oven en laat afkoelen.

Geen zin om zelf crumble te maken? > verkruimel 6 Bastogne koeken met een deegroller > zet apart.

Maak als de pruimen zijn afgekoeld een roomvla > schenk 200 ml slagroom in een bak, voeg 2 zakjes vanillesuiker en het merg van een vanillestokje toe > sla de room lobbig > schep een derde van de slagroom door een halve liter vanillevla > verdeel over vier glazen eerst de crumble of koekkruimels, dan de pruimen, vervolgens de roomvla, de slagroom, de frambozensaus en garneer de pruimenflip met wat crumble of koekkruimels.

Deze culinaire content wordt wekelijks gratis aangeboden als extraatje voor onze lezers. Meer verhalen zijn te vinden onder het tabblad lifestyle-culinair op de homepage.

advertentie