Leen Vernie
Leen Vernie Colijn van Noort

Zonnevelden: Haastige spoed...

15 februari 2020 om 12:39 Column

Nog geen jaar geleden stelden we in de gemeenteraad beleidsregels vast voor zonnevelden: een kaart met kansrijke gebieden, max 25ha per zonneveld en max 40 ha in heel Bunnik tijdens deze collegeperiode.

Er kwamen regels voor de landschappelijke inpassing en als reactie op een motie van het CDA zegde de wethouder toe dat er geen vergunning verleend werd als er geen getekende onderhoud- en beheersovereenkomsten waren met ondernemers van aangrenzende landerijen.

Nu staan we voor de keus om een project van totaal 40 ha te vergunnen.

Twee projectontwikkelaars hebben plannen ingediend die aan elkaar grenzen in het agrarische buitengebied tussen Odijk en Werkhoven. De 15 ha van de een en de 25 van de ander vormen samen de omvang van 40 ha.

Het is een snel resultaat dankzij twee doortastende projectontwikkelaars die graag voor half maart de vergunning willen hebben zodat ze voor de SDE+ subsidie in aanmerking komen.

Hiermee zouden we in één keer klaar kunnen zijn voor de komende jaren met onze duurzame ambitie. Dat zou het CDA veel waard zijn maar zitten er wat addertjes onder het bloemrijke gras wat tussen de zonnevelden moet gaan groeien.

Het feit dat er twee zonnevelden naast elkaar komen te liggen die als een geheel kunnen worden beschouwd, maakt dat het niet meer voldoet aan onze regel van max 25 ha per zonneveld.

Het lijkt erop dat niet goed is gekeken naar negatieve bijeffecten voor de weidevogels in de omringende landerijen.

Ook heeft de Provincie in een brief aangegeven dat een plan van deze omvang niet past in de regelgeving van de Provincie zoals die op dit moment geldend is.

Dat betekent dat een gang naar de rechter een kansrijk traject is. Combineer dat met het feit dat er 17 zienswijzen per zonneveld zijn ingediend, dan is de kans dat het proces grote vertraging oploopt of zelfs stopt aanzienlijk. We zijn niet afhankelijk van alleen deze twee initiatieven.

Later bleek er nog een ontwikkelaar te zijn die zich vorig jaar al meldde. Dit zonneveldplan ligt bij de snelweg achter de Raaphof. Een vierde ondernemer ontwikkelt een plan met dubbelgebruik van de grond: zonnevelden samen met kweek van zachtfruit.

Waarom hebben we zo'n haast? Het argument van het college is de verandering van het subsidiebeleid. Maar is dat voldoende om zoveel druk te zetten op snelle besluitvorming? We hadden ook afgesproken om stap voor stap te ontwikkelen, ervaring op te doen. Het geeft ons de ruimte om optimaal gebruik te maken van innovaties. We staan nog maar aan het begin van de omschakeling naar andere energie. Het klimaatdoel moet gehaald worden maar niet ten koste van alles. Het CDA zal de bezwaren uit de samenleving zorgvuldig wegen. Er lijkt op dit moment voldoende aanbod om de komende twee jaar een stevige start te maken met zonnevelden. Laten we met elkaar de tijd nemen om een zorgvuldige afweging te maken.

Leen Vernie

CDA-fractie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie