Bijlo's Bunniksblik: Hoenderik

22 januari 2020 om 07:41 Column

De mensen weten het zeker, Plan Hoenderik gaat door. Dat kunnen ze zien aan een foto die is genomen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Op die foto geven wethouder Spil (P21) en ex-wethouder Walburrgh Schmidt (ook P21) elkaar een hand. De manier waarop ze die hand geven zegt alles, vinden ze. Je moet weten dat Walburgh Schmidt na zijn wethouderschap zijn oude beroep opnam, hij werd weer projectontwikkelaar. En met welk project houdt hij zich nu bezig? Precies, met Plan Hoenderik. Dus dat is al lang bekonkeld, dat zie je zo, aan die hand, leer de mensen de gemeentepolitiek kennen.

Even voor de Odijkers en Werkhovenaren: Plan Hoenderik is een plan waarvan niemand de huidige status kent. Het behelst een aantal woningen en de omvorming van grasland in "nieuwe natuur" langs de Kromme Rijn. Het is een soort mini-Odijk-west, maar dan dus langs de rivier. En dat is een schande, vindt men. Er staan elders ook al huizen langs de rivier, maar daarin wonen sommigen van die mensen die nu zo zeker weten dat dat plan, waarvan niemand de status kent, doorgaat, dus dat is geen schande.

Ze eisen nu dat het hele plan van de baan gaat. De Gemeenteraad MOET zich nu al tegen het plan uitspreken. Ze hebben een petitie opgesteld die inmiddels al door meer dan 1100 mensen is ondertekend. Dat zijn lang niet alleen Bunnikers, dat zijn ook wandelaars van elders, die graag willen dat het zo blijft als het is. Houd Bunnik Groen, heet de petitie. Hij gaat niet over de hele gemeente Bunnik, over het verlies aan groen in Odijk-west wordt niet gesproken, want daar komt niemand wandelen.

Het is stuitend, roepen ze, dat er niet naar ze geluisterd wordt. Maar wie zegt dat? Hebben wij niet een Gemeenteraad, waarvan zij zelf de leden hebben gekozen? Wantrouwen ze die Raad net zo als de rest van "de gemeente?" Als het zo is dat, want dat beweren ze, het plan in strijd is met provinciale regels, blijkt dat vanzelf en dan zal de Raad het toch nooit goedkeuren?

Hoe kun je een petitie beginnen tegen een plan waarvan niemand weet wat het precies inhoudt? En heb je nou echt helemaal geen vertrouwen meer in de representatieve democratie?

Een van de drijvende krachten achter Houd Bunnik Groen is ook een ex-P21-wethouder, Rob Zakee. Hij zou moeten weten hoe een democratisch proces werkt, hij zou moeten weten dat de Raad altijd het laatste woord heeft.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie