Vertegenwoordigers van de vier wijkverenigingen van Bunnik, op de parallelweg door het centrum, waar de fietsroute moet komen.
Vertegenwoordigers van de vier wijkverenigingen van Bunnik, op de parallelweg door het centrum, waar de fietsroute moet komen. Frits Beijnink

Overeenkomst fietsroute door Bunnik een jaar uitgesteld

3 mei 2022 om 08:00 Politiek

ODIJK De provincie Utrecht meldt dat de gemeente de ondertekening van de overeenkomst voor de doorfietsroute USP-Veenendaal tot april 2023 mag uitstellen. Dat geeft het college de tijd om eerst een dorps- of mobiliteitsvisie voor Bunnik op te stellen. Deze visie moet bepalen hoe de fietsroute het beste ingepast kan worden. 

door Frits Beijnink 

Afgelopen jaar was er veel discussie over het deel van de fietsroute dat door het centrum van Bunnik loopt, over de zogenoemde traverse (Provincialeweg, Stationsweg en Schoudermantel). De vier wijkverenigingen van Bunnik en de partijen P21 en CDA drongen er op aan om eerst de al jaren toegezegde verkeersvisie voor de traverse te ontwikkelen, voordat de parallelweg als doorfietsroute wordt ingericht. 

WASLIJST De wijkverenigingen kwamen met een waslijst aan zorgen over de veiligheid van de route en wensen om die te verbeteren. Zij zien risico’s in de vermenging van snelfietsverkeer met lokaal verkeer (parkerende bewoners, bezorgers, vuilnisdiensten). Hun voorstel is om het doorgaand fietsverkeer over het Anton van Dampad, langs het spoor, te leiden. Deze route is sneller, door het ontbreken van een spoorwegovergang (in de spits ruim een kwart van de tijd gesloten), het ontbreken van uitritten, minder stoplichten en veel minder kruisingen met zijwegen. Provincie en gemeente zien juist voordelen in de route langs de traverse, omdat een groter aantal fietsers daar baat bij heeft.  

LANG AANDRINGEN Het college bleef lang weigeren een visie voor de traverse op te stellen, omdat daar geen geld of tijd voor was. Na een motie en meerdere debatten ging het college in maart eindelijk overstag, met de toezegging om het opstellen van een dorpsvisie voor Bunnik in de begroting op te nemen. Wethouder Ali Dekker zei daarbij wel de overeenkomst voor de fietsroute met de provincie vóór 1 juli te moeten ondertekenen omdat de provincie het budget anders niet meer beschikbaar stelt. Zij wilde dat doen onder de voorwaarde dat de provincie de inbreng van de wijkverenigingen meeneemt in het verdere ontwerp van de route. Dat betekende echter dat de (nieuwe) raad al in juni een besluit moest nemen over een fietsroute waarvan alleen nog maar een voorlopig ontwerp bestaat. De wijkverenigingen waren hier niet blij mee en zullen nu enigszins opgelucht zijn dat die tijdsdruk door de provincie is weggenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie