Sfeerimpressie, 1 tegen 1 op twee velden.
Sfeerimpressie, 1 tegen 1 op twee velden. Mieke Hansen-Hilhorst

Probeer Koersbal nu gratis

28 april 2022 om 10:00 Maatschappelijk

ODIJK Koersbal is een van de meest populaire sporten onder Nederlandse ouderen. Deze balsport lijkt een beetje op het bekende Franse jeu-de-boule en wordt vooral binnen beoefend. Veel mensen weten niet dat koersbal (in Engeland Bowls genoemd) een balsport is waarvan de geschiedenis tot wel honderden jaren teruggaat en was destijds vooral in Groot Brittannië populair. In Nederland bestaan tegenwoordig veel koersbalverenigingen, die officieel zijn aangesloten bij de Nederlandse Indoor en Outdoor Bowls Bond (NIOBB).

door Mieke Hansen-Hilhorst

Wat is koersbal? Koersbal is een balspel dat lijkt op jeu-de-boules met grotere ballen met een afwijking naar links of rechts. De speler moet bedenken welke koers zijn bal zal gaan om zo dicht mogelijk bij de ‘jack’ (het doel) te komen. Koersbal wordt meestal binnen gespeeld op een mat van 8 x 2 meter, waarbij twee teams van twee personen het tegen elkaar opnemen. Het ene team speelt met vier zwarte ballen, het andere met vier bruine ballen. Gé Smits: ,,De afwijking van de ballen maakt koersbal een uitdagend spel, dat in het begin nog als best lastig zal worden ervaren. Ik noem het ook wel een wonderbal.” 

Gelukkig leren de meeste mensen snel en ontstaat een spannende strijd om zo dicht mogelijk bij het doel te komen. Nathalie speelt het spel al een aantal jaar: ,,Ik was bang dat het een te grote bal was en ik het niet zou kunnen, maar de bal is niet zwaar en makkelijk te hanteren.”

De koersballen en de jack In het spel worden in totaal 9 ballen gebruikt: 1 wit doelballetje van ongeveer 5 cm groot (ook wel de ‘jack’ genoemd), 4 zwarte koersballen en 4 gele of bruine koersballen. De diameter van een koersbal is ongeveer 10 cm, met een gewicht van ongeveer 750 gram. De vorm is vergelijkbaar met een Edammer kaasje.

Waarom is het zo leuk? Mevrouw Joke Snellenberg speelt al sinds 1985 in Bunnik het spel en is erelid binnen de club. Joke: ,,Dit is mijn favoriete spelletje, het is leuk en super ontspannend. De sfeer in de groep is erg gezellig!”

Er zijn 3 mannen en 10 vrouwen. Henny Koersballer: ,,We zoeken nog deelnemers, dus als je mee wilt doen ben je hartstikke welkom.” Door de scheve verhouding zijn de vrouwen vooral opzoek naar mannen, maar vrouwen zijn ook welkom. Er was eerst een grote groep van 20 personen, maar nu loopt het een beetje terug. Nieuwe aanwas is daarom hard nodig.

Koersbal iets voor u? Wat vindt u ervan? Is koersbal iets voor u? Misschien is het leuk om eens een keertje mee te doen. Probeer het in mei helemaal gratis uit. U mag gewoon binnen komen wandelen in het Dorpshuis van Odijk. Op elke vrijdag om 13.15 uur begint het. Om 14.30 uur is er koffie/thee en om 15.30 uur is het klaar. 3 juni is de laatste keer. In september beginnen ze weer op 2 september. 

Leden betalen maar 55 euro voor een heel seizoen. Doet u een keer mee?

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de begeleiders van het leuke spel: Marijke van der Vorm (030-6560996) of Gé Smits (06-11171222).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie