Afbeelding
Wouter de Kleyn
column

Kleyne Lettertjes: Koningsdag

26 april 2022 om 16:00 Column

‘Wat doe jij met Koningsdag?’ kopt ’t Groentje op 6 april 2021. Heel Nederland is in de ban van Corona…. De pandemie heeft Nederland stevig in haar greep, en van Oudhollandse spelletjes, aubades, vrijmarkten is geen sprake. Héél Nederland? Nee! Een klein dorp, bewoond door onverzettelijke Bunnikers, blijft dapper alternatieven zoeken voor een leuke Koningsdag. Zij laten zich de pret niet ontnemen. Op enkele plekken in de buurt worden limonade of zelfgebakken baksels aangeboden, kan er corona-proof blikgeworpen worden, zitten de driekleurennagellakkers paraat, worden er tompouce-bestellingen uitgelopen en wordt her en der wat koopwaar aangeboden. Een mini vrijmarkt, een minivrijstaat.

De Koning grijpt in. Hij vindt het ‘een Koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit meer te herhalen.’ Hij weet ook wel dat zijn Koningsdag 2021 niets om het lijf had als ware het de kleren van de keizer. Zijn volk spreekt over ‘beperkingen’, ‘anderhalve meter richtlijnen’ en lacht handenwrijvend ‘straks, als alles weer kan, nou dan…’

We zijn een jaar verder en we kunnen Koningsdag weer ‘live’ vieren. Terug naar een traditie! We trekken alles uit de kast. De dorpen in onze gemeente steken elkaar naar de kroon met een overvol programma. Aan de ene kant van de A12 kan je luilakken, ontbijten in de feesttent, schminken, in een draaimolen, over een stormbaan, op een pony en op de foto met een Alpaca. Er zijn vrijmarkten, optredens van Constantia, clowns en BMX’ers, springkussens, ringstekers en Oranje-glitter-bingospelers, dj’s en borrelaars.

Aan de andere kant van de A12 is het wat stiller. ‘Weet iemand of er dit jaar weer een Koningsdag programma is in Bunnik? Ik kom niet verder dan een optreden van de muziekvereniging!’ kopt Groep Bunnik op Facebook. En dat klopt. In Bunnik staat ‘Wilhelmus’, ‘Mijn Nederland’, ‘Zilvervloot’, ‘In naam van Oranje’, ‘Lang zal ze leven’ en ‘Holland Jubelt’ van Victoria op het programma. Dat is het. In de namiddag pakt De Bank & Co door met live muziek en DJ Chris, maar verder houden we het in Bunnik net zo beperkt als de afgelopen twee jaar.

‘Wat doe jij met Koningsdag?’ kopte ’t Groentje op 6 april 2021. Reikhalzend keken we uit naar de mogelijkheden van nu, maar na twee jaar wachten op betere tijden zijn we in Bunnik kennelijk vergeten wie verantwoordelijk is voor een volksfeest; precies jijzelf! Dus hulde voor Odijk en Werkhoven. Zij maken er gezamenlijk een groots feest van met talloze enthousiaste vrijwilligers. In Bunnik gaan we na de aubade zelf een tompouce en een Oranjebitter halen bij ’t Wapen, dan even thuis rusten en om 16u melden we ons bij de Bank. En wellicht kijken we even aan de andere kant van de A12 hoe het wel moet. Want zo is Koningsdag 2022 in het dorp Bunnik een Koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit meer te herhalen.

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie