Plaatsing van zonnepanelen op het dak blijft mogelijk.
Plaatsing van zonnepanelen op het dak blijft mogelijk. Energie Coöperatie Bunnik

Verstopping elektriciteitsnet in 2029 opgelost

26 april 2022 om 16:00 Politiek

ODIJK Het is algemeen bekend dat netbeheerders zoals TenneT en Stedin te weinig capaciteit hebben om elektriciteit die wordt opgewekt met zonneparken en windmolens te verwerken. Wat betekent dit voor de Bunnikse zonnevelden die in de planning staan? Voor de Vlowijker Zonneweide en Zonnepark Werkhoven worden geen problemen verwacht.

door Frits Beijnink

De gemeente meldde vorige week dat het onduidelijk is wanneer zonnevelden die ná 12 oktober 2021 een aanvraag bij Stedin hebben ingediend, een aansluiting op het net kunnen krijgen. Dit geldt niet voor de Vlowijker Zonneweide en Zonnepark Werkhoven, die op tijd zijn geweest met hun aanvraag. Voor het zonneveld A12 Limesbaan zijn er wel gevolgen. Stedin geeft aan ruimte te hebben op de eigen stations, maar vanwege het tekort aan capaciteit op het hoogspanningsnet van Tennet kan deze ruimte niet worden benut. TenneT geeft waarschijnlijk gefaseerd ruimte vrij. Het is mogelijk dat er dan wel voor 2029 ruimte vrij komt voor het zonneveld Limesbaan A12, maar op dit moment is dat niet zeker.

ZON OP HET DAK Voor zonnedaken tot ongeveer 200 zonnepanelen zijn er weinig tot geen gevolgen. Voor grotere zonnedaken betekent het gebrek aan netcapaciteit wel vertraging. Ze mogen namelijk geen stroom terug leveren aan het net.

INVESTERINGEN Tennet en Stedin gaan met een bedrag van 740 miljoen euro fors investeren in het elektriciteitsnet in de provincie Utrecht. Hiermee moet het net in 2029 geschikt zijn om de toenemende vraag naar duurzaam opgewekte stroom aan te kunnen en de aansluiting van nieuwe zonnevelden en windmolens mogelijk te maken.

KLIMAATNEUTRAAL BUNNIK De gemeente meldt: „De capaciteitsproblemen zijn tijdelijk en hebben dan ook geen gevolgen voor de grootte van de opgave in Bunnik. Om klimaatneutraal te worden blijft het nodig om grootschalig duurzame energie op te wekken.” Bunnik werkt in de regio Utrecht in een samenwerkingsverband van zestien gemeenten (RES U16) aan een ‘regionale energie strategie’. De RES U16 wil de komende jaren benutten om projecten zo goed mogelijk voor te bereiden. Daarnaast subsidieert de provincie innovatieve oplossingen voor capaciteitsproblemen op het netwerk, zoals energieopslag en het combineren van opwekking en gebruik. Uit een persbericht van de RES U16 van 12 april: „Zodra er capaciteit in het elektriciteitsnet beschikbaar komt, moeten we klaarstaan om deze optimaal te benutten.” Slecht nieuws is dat de RES U16 verwacht dat de ambitie voor duurzaam opgewekte energie in 2030 slechts voor de helft gerealiseerd kan worden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie