De taalles voor Oekraïense vluchtelingen in het gemeentehuis.
De taalles voor Oekraïense vluchtelingen in het gemeentehuis. Lia van den Heuvel

Bunnikers helpen Oekraïners op vele fronten

25 april 2022 om 11:50 Maatschappelijk

BUNNIK/ODIJK/WERKHOVEN Sinds een aantal weken wonen er enkele tientallen Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Bunnik. Inwoners van de dorpen hebben zich spontaan gemeld om te helpen met huisvesting, het verzamelen van spullen die nodig zijn en het leren van de Nederlandse taal. 

door Agnes Corbeij

Op woensdag 9 maart kwamen de eerste Oekraïners naar de gemeente Bunnik. Binnen een week had de gemeente ruimte gerealiseerd voor 70 mensen. Inmiddels worden er zo’n 60 mensen opgevangen. De eerste weken woonden de meeste mensen tijdelijk bij de Stayokay, Buitengoed de Boomgaard en het Postillion Hotel, maar inmiddels is iedereen ondergebracht bij Bunnikers in huis. 

OPVANG De opvang van deze mensen is anders geregeld dan de opvang van andere vluchtelingen, de procedure is heel anders omdat ze uit Europa komen. De opvang wordt in Bunnik grotendeels geregeld door de inwoners zelf. De gemeente sluit hierbij aan. 

Een woordvoerder van de gemeente: ,,Onze aanpak is mensgericht, lokaal, onderzoekend, praktisch, sober en adequaat. Wij werken intensief samen met inwoners en (vrijwilligers)organisaties aan de opvang van Oekraïners. Wij streven ernaar deze Oekraïners een veilige en rustige plek te bieden waar ze op adem kunnen komen. Oekraïners die langer blijven maken we wegwijs binnen de gemeente, opdat zij uiteindelijk zelfredzaam worden.”

SPULLEN EN TAAL Er zijn inwoners die spontaan huisvesting hebben geboden, anders zamelen spullen in, die binnenkort worden verzameld in het oude Rabobank gebouw. Een andere groep vrijwilligers heeft een taalklas opgezet. Frans Pouw is een van de initiatiefnemers hiervan. ,,Ik was al actief als bestuurslid en taalcoach bij Vluchtelingenwerk Bunnik. Vanuit die groep hebben veel mensen zich gemeld te willen helpen. Maar ook andere dorpsgenoten hebben zich aangeboden te helpen met de taal, er blijkt wederom veel kennis en ervaring te zitten in onze dorpen.”

Twee keer per week is er inmiddels Nederlandse les voor Oekraïners in het gemeentehuis, waarbij tegen de 30 Oekraïners aanwezig zijn. ,,We halen veel informatie van internet en van de Lionsclub Bunnik hebben we een aantal lesboeken gekregen.” Bij de lessen zijn Oekraïners van alle leeftijden aanwezig. ,,We stellen geen eisen, iedereen mag meedoen. De groep is heel gemêleerd, sommigen spreken vloeiend Engels, anderen kunnen niet lezen en schrijven.”

AFLEIDING Het lastige is dat voor iedereen onbekend is hoe lang de vluchtelingen blijven en of ze nog terug kunnen. Pouw: ,,Dat weet niemand natuurlijk. Maar het leren van de taal is evengoed nuttig en ook gewoon een goede afleiding van alle zorgen waar de vluchtelingen mee worstelen. En we merken ook dat het een belangrijk sociaal aspectt heeft. Na de les blijven ze graag nog hangen om elkaar te spreken. ”    

De vrijwilligers zijn blij dat ze iets kunnen betekenen voor de vluchtelingen. Pouw: ,,De uurtjes die we erin steken vallen in het niet bij de energie die we ervan krijgen.” Pouw is ook heel blij met de rol van de gemeente. ,,Ik hoor ook verhalen over andere gemeenten en dan doet Bunnik het heel goed. Vanuit de bevolking, met veel medewerking vanuit het sociaal domein. Zij werken ook keihard.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie