Afbeelding
Foto door Tima Miroshnichenko via Pexels

Wat is een beleggingshorizon?

21 april 2022 om 07:04 Partnercontent

De beleggingshorizon is een term die wordt gebruikt om aan te geven hoe lang een belegger ernaar streeft zijn of haar portefeuille te behouden voordat de belegger effecten met winst verkoopt. De beleggingshorizon van een persoon wordt beïnvloed door verschillende factoren. De belangrijkste bepalende factor is echter vaak de risicotolerantie van de belegger.

Beleggingshorizon op korte termijn

Laten we het eerst hebben over de korte termijn. Dit tijdsbestek voor investeringen, zoals hierboven vermeld, is meestal het beste voor individuen in hun latere jaren, die zich voorbereiden op hun pensioen of oude dag. Het kan ook geschikt zijn voor personen die het liefst zoveel mogelijk risico’s willen vermijden in hun beleggingen of die in de nabije toekomst over een aanzienlijk bedrag aan contanten moeten beschikken of een auto willen aanschaffen.

Een korte beleggingshorizon is doorgaans niet langer dan drie jaar. Voor deze risicomijdende beleggers is het het beste om gegarandeerde activa of effecten te hebben, dus derivaten en andere ingewikkelde producten zouden doorgaans minder goed in deze strategie passen.

Beleggingshorizon op middellange termijn

Beleggers die minder risicomijdend zijn en niet op zoek zijn naar geld voor hun pensioen of een grote aankoop, passen beter bij een middellange beleggingshorizon. Meestal betekent dit een periode van drie tot tien jaar. Als u hier naar de officiële site gaat kunt u meer leren over beleggen en opties verhandelen.

Beleggers met dit type beleggingshorizon bevinden zich ergens in het midden tussen laag en hoog risico, wat betekent dat een conservatieve en gediversifieerde portefeuille het beste is, waarbij beleggingen in zowel aandelen als obligaties worden gecombineerd. De verhouding tussen aandelen en obligaties moet worden bepaald door de specifieke wensen en behoeften van de individuele belegger.

Beleggingshorizon op lange termijn

Ten slotte, voor beleggers die grote risico’s willen nemen voor grote beloningen en die de tijd hebben om te wachten op de uitbetaling of om verliezen terug te verdienen na risicovolle inspanningen, is een lange termijn beleggingshorizon een interessante keuze qua beleggen.

In de meeste gevallen bevat de portefeuille van de langetermijnbelegger een aanzienlijk aantal risicovolle beleggingen met potentieel hoge opbrengsten. De rest van de portefeuille zou dan een mix van aandelen en obligaties moeten zijn, waarbij de verhouding sterker naar aandelen neigt.

Elke belegger moet bepalen hoeveel risico het bereid en in staat is te tolereren en hoeveel tijd het kan besteden aan het onderhouden van de portefeuille voordat het toegang moet krijgen tot de winst. Deze sleutelelementen zijn van invloed op de beleggingshorizon van de belegger, die uiteindelijk van invloed is op waarmee een belegger de beleggingsportefeuille vult.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie