Afbeelding
RTV Utrecht

Jacht op haas en konijn verboden in provincie Utrecht

16 april 2022 om 11:45 Natuur & platteland

UTRECHT Goed nieuws voor de paashaas: het is dit seizoen verboden om hazen te schieten in de provincie Utrecht. Ook op het konijn mag, net als in de rest van Nederland, niet meer gejaagd worden. Dat kondigde minister Christianne van der Wal van Natuur vandaag aan.De Kamer had al eerder gevraagd de haas en het konijn van de lijst van vrij bejaagbare dieren te schrappen. Beide dieren staan sinds 2020 op de rode lijst van bedreigde zoogdiersoorten.

PROVINCIALE TRENDS Naar aanleiding van het voorstel uit de Kamer is onderzoek gedaan naar ‘provinciale trends’. Op basis daarvan werd besloten dat er naast Utrecht ook in Limburg en Groningen niet meer op hazen gejaagd mag worden. Op het konijn mag in Nederland helemaal niet meer gejaagd worden, ,,omdat deze soort in alle provincies achteruitgaat,” aldus het ministerie.De minister wil per gebied kijken naar wat er nodig is om de situatie van het konijn en de haas te verbeteren. Er mag dan alleen op de dieren worden gejaagd als het weer beter gaat met de soort.

ROOFDIEREN De jacht is overigens niet de belangrijkste reden dat het niet goed gaat met de dieren, benadrukt de bewindsvrouw. De achteruitgang heeft vooral te maken met het leefgebied, dat steeds slechter wordt. Ook roofdieren en vogels vormen een bedreiging. 

(Bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie