Wethouder Rensen opent speelplein Heribertlaan Odijk
Wethouder Rensen opent speelplein Heribertlaan Odijk Lia van der Heijden

Wethouder Rensen opent speelplein

10 april 2022 om 17:00 Maatschappelijk

ODIJK Wethouder Jocko Rensen opende vrijdag het vernieuwde speelplein aan de Heribertlaan/ Hoflaan in Odijk. Door een initiatief van twee enthousiaste bewoners Linda van den Hoogen en Laura Mocking werd het plein geheel nieuw ingericht en voorzien van mooie speeltoestellen. Gelukkig brak vrijdagmiddag op het juiste moment de zon door  en ontdekten veel bewoners en kinderen de mogelijkheden van de nieuwe speeltuin. 

door Lia van der Heijden

Een jaar geleden hadden Laura Mocking en Linda van den Hoogen het plan om het speelveld in hun wijk op te gaan knappen. De huizen in deze buurt stammen uit de jaren zestig en het plein en de bijbehorende speeltoestellen waren wat verouderd en toe aan een opknapbeurt. Ze hadden geen van beiden een idee hoe ze het aan moesten pakken en zochten hulp bij de gemeente. Bert uit den Bosch, wijkregisseur en Judith van de Putten van de groenvoorziening van de gemeente Bunnik hielpen hen aan tips en gaven het advies om fondsen te benaderen. De speeltuin was nog niet toe aan vervanging, dus de gemeente kon geen gelden beschikbaar stellen voor het opknappen, maar wilde wel helpen met raad en daad. Linda en Laura schreven diverse fondsen aan en hadden tot hun eigen verbazing succes.

WITTE KERKJE Laura: ,,Wij schreven we de Stichting ‘Vrienden van het Witte Kerkje’ aan en we zijn hen heel dankbaar voor het grote bedrag wat zij geschonken hebben, daardoor konden wij een mooi nieuw groot speeltoestel aanschaffen.” Daarnaast kregen we subsidie van de stichting Groen aan de Buurt op het gebied van beplanting , een subsidie van de provincie Utrecht op het gebied van leefbaarheid voor kleine kernen en een donatie van de Fa. Mocking. Met deze bedragen konden zij aan de slag. Linda: ,,We hebben een wijkvereniging opgericht en onze buurtgenoten dor middel van een buurtonderzoek bij  onze plannen betrokken.” De buurt kon stemmen op het speeltoestel van hun voorkeur en had inspraak bij de inrichting van het plein. 

SIMPELE MIDDELEN Bert uit den Bosch hielp met simpele ideeën het pleintje op te knappen, maar zonder de hulp van de bewoners die de handen uit de mouwen staken en de vele kinderen die ook enthousiast aan het werk gingen was dit nooit gelukt. Bert: ,,Aan de overkant werden de trottoirtegels vernieuwd, deze oude stoeptegels hebben wij in stukken gebroken en er samen met de bewoners stapel muurtjes van gemaakt.” Inmiddels zijn hiervan door de bewoners plantenbakken gemaakt, die vormen nu een mooie afscheiding van het pleintje. ,,Zo kun je met bescheiden middelen een speelplaats prima opknappen.” 

Het plein voldoet nu veel meer aan de eisen van deze tijd. Het is te merken dat de kinderen blij zijn met de vernieuwing, er wordt veel gebruik van gemaakt. Laura: ,,Ondertussen zien we dat er zo veel meer kinderen komen spelen, we wisten niet eens dat die allemaal in de buurt wonen.” 

ONTMOETING De hele uitstraling van het plein nodigt uit tot ontmoeting: er staat nu een mooie picknicktafel en er zijn fruitbomen aangeplant.” Linda: ,,We zijn van plan om nog veel meer activiteiten te gaan organiseren, te beginnen een speurtocht met Pasen en allerlei andere kinderactiviteiten. Wethouder Jocko Rensen is blij met dit soort initiatieven: ,,Het toont aan hoe krachtig bewoners kunnen zijn, met weinig middelen en een beetje ondersteuning kunnen mensen veel bereiken.”

Wethouder Jocko Rensen opent speelplein Heribertlaan Odijk
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie