Wolf op de weg
Wolf op de weg Michel Rutte

Wolf gespot op de Utrechtse Heuvelrug

7 april 2022 om 10:15 Natuur en milieu

REGIO Er is een wolf gespot in de bebouwde kom van Amersfoort. Het is de eerste keer sinds de terugkeer van de wolf in 2015 dat er één in een stad is gemeld. Op beelden die een automobilist maakte, is te zien dat het dier op de weg rende.

De stad is niet de eerste locatie waar je een wolf verwacht. Toch tonen de beelden in principe normaal gedrag van een wolf. Wanneer een jonge wolf het territorium van zijn ouders verlaat en op zoek gaat naar een eigen leefgebied, komt hij daarbij in onbekend gebied. Vaak is dat agrarisch gebied, en een enkele keer wordt een wolf in de bebouwde kom gefotografeerd. Daarbij wordt hij regelmatig verstoord. Het dier blijft doorlopen tot hij geschikt leefgebied heeft gevonden.

Er zijn de afgelopen dagen op het wolvenmeldpunt meerdere meldingen uit de provincie Utrecht binnengekomen. Dit betrof onder andere drie onzekere meldingen op 1 en 2 april tussen Zeist en Doorn, een onzekere melding op 4 april ten oosten van Leusden en op 6 april ‘s ochtends vroeg in Amersfoort. Later die dag kwamen er ook nog meldingen vanaf een aantal plekken op de Utrechtse Heuvelrug tussen Hilversum, Bilthoven en Soest. Het is niet uitgesloten dat het bij deze meldingen steeds om hetzelfde dier gaat. Ondanks de reis door de stad houdt de wolf zich nog aan zijn wilde dieet. Er is een ree gevonden die ten prooi is gevallen aan een wolf. Uit DNA zal blijken om welke wolf het gaat en wat de herkomst van deze wolf is.

Het is niet de eerste keer dat er een melding van een wolf in de provincie Utrecht wordt gedaan. In 2018 liep een wolf van Bennekom, via Veenendaal naar Bunschoten-Spakenburg en verdween nabij Putten op de Veluwe uit het zicht. Ook is de mannelijke wolf die zich in Vlaanderen heeft gesetteld (bekend onder de naam August), in de zomer van 2018 hoogstwaarschijnlijk door de provincie Utrecht gelopen, maar is hier toen niet gesignaleerd. Wel werd hij toen in Flevoland en in Geldermalsen gezien.

WAT TE DOEN? De kans om in Nederland een wolf in het wild tegen te komen is heel klein. Mocht je toch een wolf tegenkomen, lees op de website van BIJ12  wat je het best wel en niet kan doen.

GEEF WAARNEMING DOOR Om een goed beeld te krijgen van de vestiging van wolven in Nederland, is het belangrijk om waarnemingen van wolven zo snel mogelijk door te geven. Dat kan via de site van Wolven in Nederland.

CONTACT BIJ SCHADE Wanneer een wolf schade heeft aangericht aan een landbouwhuisdier, kan contact opgenomen worden met Bij12

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie