Nieuwe raad tijdens de installatie op 30 maart.
Nieuwe raad tijdens de installatie op 30 maart. Frits Beijnink

P21 en D66 in gesprek over coalitieakkoord

8 april 2022 om 19:09 Politiek

ODIJK De gemeente meldde op 6 april dat informateur Maarten Divendal geadviseerd heeft om een ‘raadsbreed akkoord’ te sluiten. De partijen leggen dit advies naast zich neer. Hun voorkeur gaat uit naar een coalitieakkoord, met duidelijke keuzes op de belangrijkste verkiezingsthema’s. P21 gaat - als grootste partij - nu in gesprek met D66 en heeft Els Otterman (P21) gevraagd om de gesprekken als formateur te leiden.

door Frits Beijnink

Een raadsakkoord wordt door álle partijen gezamenlijk opgesteld. Op punten waar men het daarna nog niet over eens is kunnen raadsleden in wisselende samenstelling een meerderheid vinden. De gedachte is om zo het klassieke spel tussen een vaste coalitie (met een ‘dichtgetimmerd’ coalitieakkoord) en oppositie (’tegen’) te vermijden. Steeds meer gemeenten doen hier ervaring mee op, waarbij moeizame coalitievorming door versplintering in een groot aantal fracties vaak de aanleiding vormt. Dat speelt niet zozeer in Bunnik, waar de partijen elkaar op veel punten kunnen vinden.  

CONCLUSIES INFORMATEUR Tijdens het duidingsdebat van 21 maart gaf P21 aan geen voorkeur te hebben voor een raadsakkoord en was D66 daar zelfs nadrukkelijk tegen. Ondanks deze uitspraken kreeg de informateur toch de opdracht om de mogelijkheid van een raadsakkoord, naast die van een coalitie, te onderzoeken. Divendal constateert: „De gesprekken hebben geen duidelijke voorkeur opgeleverd voor een bepaalde coalitie en tevens geen zwaarwegende bezwaren tegen een raadsbreed programma.” De partijen in de raad denken daar anders over.

MOGELIJKE COALITIES Met de verkiezingsuitslag leken er twee meerderheidscoalities mogelijk in de raad die zeventien leden telt: een ruime meerderheid van P21 (zes zetels) en CDA (vijf zetels), of een krappe meerderheid van P21 en D66 (drie zetels). Inhoudelijk liggen P21 en CDA op het grootste verkiezingsthema - de woningbouwopgave - dicht bij elkaar. Beide partijen willen bescheiden stappen zetten, in vergelijking met D66 en VVD die voor 5000 woningen erbij gaan. Toch gaat de voorkeur van P21 - een samenwerkingsverband van GroenLinks en PvdA - nu uit naar een coalitie met D66.

GEEN RAADSAKKOORD De informateur heeft zijn advies in een bijeenkomst met alle fracties toegelicht. Volgens het persbericht waren de fracties ‘nog’ niet overtuigd van de meerwaarde van een raadsakkoord. De fracties stellen: „Coalitievorming, met scherpe keuzes op de grote thema’s in het coalitieakkoord, stelt het college beter in staat om de komende jaren flinke stappen te zetten.” Een raadsakkoord is een compromis tussen alle partijen en daardoor altijd minder scherp geformuleerd dan een coalitieakkoord.

VOLGENDE STAPPEN Nu er eerst twee weken besteed zijn aan een advies voor een raadsakkoord - bij voorbaat onwaarschijnlijk gezien de eerdere stellingname van P21 en D66 - kunnen de coalitieonderhandelingen beginnen. P21 heeft Els Otterman (bestuurder bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en inwoner van Bunnik) gevraagd de gesprekken te begeleiden. Uit een persbericht van 8 april: „Zowel P21 als D66 zijn blij dat Otterman als formateur aan de slag gaat en zien de coalitiegesprekken met vertrouwen tegemoet.” De partijen hebben de ambitie om voor 12 mei, de eerstvolgende raadsvergadering, een coalitie te kunnen presenteren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie