Afbeelding
Foto: Pixabay

Stijgende energierekening ook in Bunnik deels gecompenseerd

24 maart 2022 om 07:25 Partnercontent

Bunnik - Het is bijna niet voor te stellen dat we vorig jaar februari massaal op het ijs stonden. Nederland was bedekt met een deken van sneeuw, die te danken was aan sneeuwstorm Darcy. Dit jaar geen strenge winter maar wel stormen Dudly, Eunice en Franklin. Pas dan merk je dat je huis helemaal niet zo goed geïsoleerd is als je denkt. Automatisch zet je misschien toch de verwarming tijdens die stormachtige periode wat hoger omdat je vervelende en koude tocht voelt. Een warme trui biedt dan uitkomst als je niet een torenhoge energierekening wilt ontvangen.

Door de alsmaar stijgende prijzen van fossiele brandstoffen zoals olie en gas, houden ook veel inwoners van Bunnik er rekening mee dat de energienota die dit jaar in de mailbox ploft flink hoger zal zijn. Veel Nederlanders hebben inmiddels de jaarafrekening ontvangen en zien hun maandelijkse voorschotten tot wel 50% hoger uitvallen. En hoewel het er op lijkt dat de koudste dagen en nachten achter de rug zijn en het voorjaar voor de deur staat is het toch raadzaam om te kijken of je huis nog energiezuiniger gemaakt kan worden.

Je kunt bijvoorbeeld kijken of er nog diverse mogelijkheden zijn om het huis te isoleren. Daarvoor zijn verschillende opties zoals spouwmuurisolatie, isolatie van het dak en kou werende maatregelen onder de vloer. Soms vergt het maar een kleine investering als je bijvoorbeeld radiatorfolie achter je verwarming aanbrengt.

Steun

Gelukkig trekt de overheid zich onze soms penibele financiële situatie aan. Daarom krijgen huishoudens en bedrijven in 2022 korting op hun stijgende energierekening. Zo krijgen huishoudens met een gemiddeld verbruik een korting op de energiebelasting van € 400,-. Dat zal niet voor alle huishoudens genoeg zijn om de hogere rekening te compenseren.

Het kabinet trekt daarom 150 miljoen euro extra uit om kwetsbare huishoudens te helpen met de isolatie van hun woning.

Stijgende prijzen

Heb je een oude cv-ketel dan zal deze flink aan de bak moeten als het licht vriest. Dat doen we vaak met pijn en moeite omdat door de crisissituatie met Rusland de prijzen van fossiele brandstoffen, die veel gemeentes van Gazprom kopen, de pan uit reizen. Zit je als bewoner van Bunnik nog met zo’n oude ketel op zolder dan is het verstandig om te kijken naar een vervangend exemplaar. Door de jarenlange innovatie van hr ketels is de huidige generatie atag cv ketel enorm zuinig.  Vervanging hiervan kan ook voor mensen met een kleinere beurs de nodige besparing op de gasrekening opleveren. Heb je niet meteen de mogelijkheid om een nieuwe ketel in één keer te betalen dan is huur ook mogelijk. Na een paar jaar ben je dan alsnog eigenaar van de hr-ketel.

Jouw huis slimmer

Eigenlijk zijn er zoveel mogelijkheden om te besparen, dat je soms niet meer weet waar je het zoeken moet. Gelukkig kan de gemeente Bunnik je op weg helpen. Wil je ook een energiezuiniger huis? Dan helpt Bunnik je met Jouw Huis Slimmer op weg. Met praktische informatie, slimme tips en initiatieven in jouw buurt. Al deze informatie is te vinden op jouwhuisslimmer.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie