Afbeelding
Windpark Goyerbrug

Gemeente Houten gaat verder met Windpark Goyerbrug

23 maart 2022 om 11:30 Natuur en milieu

HOUTEN De gemeente gaat de vergunningaanvraag van Windpark Goyerbrug weer in behandeling nemen. Deze aanvraag was sinds juli vorig jaar stil komen te liggen. Bij het verlenen van de vergunning gebruikte de gemeente landelijke regels. De Raad van State vond echter dat deze regels niet op de goede manier waren gemaakt en vernietigde daarom destijds de vergunning voor Windpark Goyerbrug.

Annette Stolk – de Vries

Na de vernietiging van de vergunning was de afweging voor de gemeente om zelf nieuwe normen vast te stellen of om te wachten op nieuwe regels van het Rijk. Verantwoordelijk demissionair wethouder Hilde de Groot (GroenLinks) spreekt van een groot en moeilijk dossier. ,,We hebben steeds geprobeerd de gemeenteraad mee te nemen in de afwegingen die gemaakt moesten worden.”

RISICO’S Naast zelf nieuwe normen vaststellen of wachten op nieuwe landelijke regels was het teruggeven van het dossier aan de Provincie ook één van de opties. De gemeenteraad en inwoners bleken voorstander van wachten op nieuwe landelijke regels. De Groot: ,,We hebben de juridische en financiële risico’s uit laten diepen door experts. Hieruit is gebleken dat de risico’s van uitstellen van het besluit voor de gemeente onaanvaardbaar groot zijn.” De kans bestaat dat Windpark Goyerbrug de gemeente via de rechter dwingt een besluit te nemen. ,,Daarom hebben we als college uiteindelijk besloten de vergunningaanvraag weer in gang te zetten.”

EFFECTEN Volgens De Groot is het aan de initiatiefnemer van Windpark Goyerbrug om een nadere onderbouwing voor het windpark aan te leveren. De effecten van het windpark op de omgeving zullen opnieuw op een rij gezet moeten worden. Zeker met betrekking tot de geluidsnormen zal de situatie ter plekke uitgediept moeten worden. Experts zullen de informatie vervolgens onderzoeken en controleren en voorstellen doen voor verbetering.

INFORMATIEAVONDEN Het college van B&W heeft dus besloten de vergunningaanvraag weer op te pakken. Daarna is het uiteindelijk aan de nieuwe gemeenteraad om een besluit over de vergunning te nemen. De gemeente houdt volgende maand in ’t Goy, Wijk bij Duurstede en Culemborg informatieavonden over het proces van deze vergunningsaanvraag. De data en tijdstippen zijn te vinden op de website van de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie