De
De "beurscommisie" van Speel-o-theek Wobbel organiseert de speelgoed en kleding beurs Wijnand Vellekoop

De vrijwilligers van de Speel-o-theek

23 maart 2022 om 12:15 Maatschappelijk

BUNNIK) Speel-o-theek Wobbel bestaat al sinds 1985 en is gevestigd in MFA De Kersentuin op het scholeneiland. Iedere zaterdagochtend, met uitzondering van de schoolvakanties is de speel-o-theek geopend van 10.0 tot 12.00 uur. Wijnand Vellekoop en Julia Terlunen bestuursleden, vertellen over de organisatie die al ruim 30 jaar bestaat en nog steeds goed draait. Tijdens dit weekend is het topdrukte voor de vrijwilligers want de speelgoed- en kledingbeurs wordt georganiseerd en daar komt heel wat bij kijken. 

door Lia van der Heijden 

SPEELGOED UP TO DATE Julia Terlunen vertelt over de organisatie: ,,Mensen denken vaak dat het alleen om het uitlenen van het speelgoed gaat, maar het is zoveel meer. We moeten de collectie up to date houden, het speelgoed moet gesorteerd en schoongemaakt, de website bijgehouden, de verkleedspullen gewassen enzovoorts.” Wijnand: ,,We maken onderdeel uit van de landelijke organisatie van speel-o-theken en  houden ook de voorgeschreven richtlijnen voor het indelen van speelgoed aan, zo hebben we fantasie materiaal, buitenspeelgoed, spelletjes voor diverse leeftijden en ontwikkelingsmateriaal.” 

Het leden aantal is stabiel, ongeveer 80 leden en 12 à 15 vrijwilligers. Opa’s en oma’s kunnen natuurlijk ook lid worden om op deze manier afwisselend speelgoed aan hun kleinkinderen te kunnen aanbieden, zonder zelf alles te hoeven kopen. Wijnand: ,,We dienen een maatschappelijk doel, we bieden een uitgebreide collectie, kinderen leren samen spelen, zich ontwikkelen en het is duurzaam, wat in deze tijd natuurlijk heel belangrijk is.” De meeste leden van ‘Wobbel’ komen uit Bunnik, maar ook uit wel uit de directe omgeving. Een aantal vrijwilligers is jarenlang betrokken, anderen draaien mee zolang hun kinderen de basisschool leeftijd hebben. De organisatie leent ook een verkleedkist voor kinderfeestjes, sport en spelpakketten voor verjaardagen en populair in de uitleen is ook het ‘eendjes-spel’, die is vooral bij de kleintjes een succes! In de zomer wordt ook veel buitenspeelgoed uitgeleend.  

SPEELGOED- EN KLEDINGBEURS De speelgoed- en kledingbeurs van Wobbel is al jarenlang een begrip in Bunnik en omstreken. De beurs is altijd goed georganiseerd, de spullen zijn heel en schoon en vooraf vindt er een selectie plaats. Helaas kon de beurs in coronatijd een keer niet doorgaan en moest de beurs vorig jaar in afgeslankte vorm worden georganiseerd. Door deze maatregelen had de speel-o-theek de afgelopen twee jaar minder inkomsten. Julia: ,,Gelukkig kan de beurs dit jaar in zijn vertrouwde vorm doorgaan.” 

Wobbel kan nog goed nieuwe vrijwilligers gebruiken, niet alleen voor de beurs maar ook voor de verdere organisatie. De deelnemers hebben dit keer de mogelijkheid om de opbrengst van hun spullen te doneren aan de vluchtelingen uit Oekraine. Wijnand: ,,De spullen die overblijven worden nu niet alleen gedoneerd aan de stichting babykleertjes en Roemenie, maar gaan ook naar de actie 555.” 

Na afloop van de beurs laat het bestuur weten dat de beurs met 250 bezoekers druk bezocht werd en er € 800 gedoneerd is voor giro555. Wijnand: ,,We hebben heel veel mensen blij kunnen maken met ‘nieuwe’ kleding en speelgoed.”

Bestuursleden Wijnand Vellekoop en Julia Terlunen van Speel-o-theek Wobbel
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie