De Huiskamer van Odijk wordt goed bezocht.
De Huiskamer van Odijk wordt goed bezocht. Guus van Gunst

Huiskamer van Odijk bruist weer en zoekt versterking

21 maart 2022 om 09:55 Maatschappelijk

ODIJK De Huiskamer van Odijk is weer volop uit de startblokken. Afgelopen woensdag was het er gezellig druk. Bij het digicafé kreeg iemand uitleg over het updaten van de telefoon, in de hoek werd gezellig gebreid, aan het raam zat een tiental inwoners koffie te drinken en bij te kletsen en coördinator Irene de Kruijf liep er tussendoor. De Huiskamer is weer volop van start en zoekt versterking.

door Agnes Corbeij

In 2015 werd de Huiskamer van Odijk opgericht, met als doel onderlinge verbinding tussen Odijkers te versterken door activiteiten en diensten aan te bieden. Eén voor één werden verschillende activiteiten opgepakt, door Odijkers, voor Odijkers. De eettafel, de chauffeur van Odijk, de helpende hand, het ouders en kids café, allemaal geslaagde initiatieven. 

DORPSHUIS Alle inwoners die een idee hebben voor een initiatief zijn welkom dit bij de Huiskamer verder te ontplooien. Zo kwam er een groepje inwoners dat graag samen wilde breien, maar daar geen geschikte ruimte voor had. In de Huiskamer van Odijk, vanaf het begin gevestigd in het Dorpshuis, vonden zij hun plek. Inwoners komen met ideeën, de Huiskamer faciliteert met ruimte en soms met geld. 

Oprichter en drijvende kracht achter de Huiskamer was Rens van den Boom. Zijn ziekte en uiteindelijk overlijden vorig jaar sloeg een enorm gat in het bestuur. Toch werd de Huiskamer doorgezet. Greetje Groeneveld, Wim van Soest en Tanja de Vries zijn de huidige bestuursleden. Een voorzitter mist nog. Ook een aantal extra bestuursleden is zeer welkom.

BOEGBEELD Tanja: ,,We zoeken een nieuw boegbeeld, iemand die sociaal is en graag netwerkt. Zo iemand die de bloemetjesmarkt op loopt en de eerste twee uur niet terugkomt omdat hij of zij overal in gesprek raakt.” Ze zoeken geen bestuurlijk zwaargewicht. Greetje: ,,Het kan ook een mooie leerschool zijn. De Huiskamer is laagdrempelig, we houden niet van beleidsnota’s en lange vergaderingen. Het kost ook niet veel tijd. Een paar uur per week.”

Naast een voorzitter zoekt het bestuur naar vrijwilligers. Greetje: ,,Geen denkers, maar doeners. Iedereen die iets wil doen voor het dorp is welkom. Afhankelijk van waar zijn of haar kracht ligt, zoeken of creëren we daar een gepaste functie bij. Als je goed bent in social media of het schrijven van nieuwsbrieven, dat kan. Organiseer je liever activiteiten, ook welkom. Ben je in iets anders goed, dan kunnen we daar vast ook iets mee.”

LEDEN De Huiskamer van Odijk heeft zo’n 680 leden en 110 vrijwilligers. Tanja: ,,Veel mensen zijn lid omdat ze het initiatief ondersteunen. Omdat ze blij zijn dat er zoiets bestaat in het dorp. Net als we erg blij zijn dat we nog een Dorpshuis hebben in het dorp.” Greetje krijgt zelf energie van de Huiskamer. ,,De verhalen van de mensen die komen, even een praatje, dat is gewoon heel gezellig.”

Heb je een paar uur in de week over en wil je iets doen voor het dorp? Neem dan contact op met Greetje of Tanja via 06-23707137, info@huiskamervanodijk.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie