Afbeelding
Protestantse Gemeente

Pannenkoekendinsdag Protestantse Gemeente levert ruim duizend euro op op

17 maart 2022 om 08:45 Maatschappelijk

ODIJK Voor de Protestantse Gemeente in Odijk was dinsdag 1 maart pannenkoekendag/avond. Dit is de laatste dag/avond voor de vastentijd waarin men zich traditioneel onthoudt van luxe/eten, met uitzondering van de zondagen. Het is dus de laatste dag/avond waarop er nog even genoten mag worden en alles in huis moet worden opgemaakt. Vroeger stonden in de voorraadkast vooral boter, melk, eieren, meel en suiker. En hier kun je perfect pannenkoeken van maken.

PANNENKOEKENRACE In Groot-Brittanië heet deze dinsdag Shrove Tuesday. Op Shrove Tuesday werd om elf uur de klok geluid. De legende gaat dat een huisvrouw uit Olney, Buckinghamshire, in 1445 net op dat moment druk bezig was met pannenkoeken bakken. Hierdoor was ze vergeten dat ze naar de kerk moest, tot de klokken begonnen te luiden voor de dienst. Ze rende het huis uit, met pan en al. Ze gooide de pannenkoek regelmatig op zodat deze niet vast zou branden. Dit maakte zoveel indruk op de omgeving dat tegenwoordig nog steeds pannenkoekenraces worden gehouden, waarbij de deelnemers al rennend over straat met de pan hun pannenkoek omhoog werpen. In heel het Verenigd Koninkrijk kun je deze race lopen. Je moet je pannenkoek veilig over zo’n 380 meter verplaatsen door hem regelmatig omhoog te gooien. Om alles helemaal af te maken wordt er verwacht dat de deelnemers verkleed zijn als huisvrouw.

OPBRENGST VOOR VOEDSELBANK Op 1 maart hebben dus verschillende bakkers pannenkoeken gebakken voor smullers die de pannenkoeken, in ruil voor een donatie aan de voedselbank, hebben opgehaald en opgegeten. Deze actie heeft een kleine duizend euro opgeleverd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie