Snelfietsroute langs de Provinciale Weg
Snelfietsroute langs de Provinciale Weg Gemeente Bunnik

Eindelijk een visie op de traverse van Bunnik

24 maart 2022 om 09:00 Politiek

ODIJK Het college zegt toe dat er geld wordt vrijgemaakt om volgend jaar een mobiliteitsvisie voor de traverse op te stellen. Als de nieuwe raad besluit verder te gaan met de doorfietsroute Veenendaal – USP, zal die visie dienen als ‘toetsingskader voor de uitvoering van de fietsroute’.

door Frits Beijnink

In de raad van 3 februari vroeg Arjen Hussem (P21) een interpellatiedebat aan over de weigering van het college om een visie voor de traverse (Provincialeweg, Stationsweg en Schoudermantel) op te stellen vóór er een besluit valt over de doorfietsroute die daar moet komen. P21 en CDA hadden juli vorig jaar in een motie al om die visie gevraagd. Het college gaf echter steeds aan daar geen geld of tijd voor te hebben. Ook in het debat van 3 februari gaf het college niet toe, waarop Hussem concludeerde dat het dan moeilijk wordt voor de nieuwe raad om in mei tot een besluit over de doorfietsroute te komen.

COLLEGE BEDENKT EEN PLAN Het college publiceerde enkele dagen voor de raad van 10 maart het voornemen om de overeenkomst met de provincie voor de doorfietsroute te ondertekenen onder de volgende voorwaarden: „In de fietsroute door Bunnik wordt de attentie voor de afslag voor een route via het Anton van Dampad opgenomen, en wordt in het verdere ontwerp uitwerking gegeven aan de verbeteringen voor de veiligheid en de wensenlijst van de wijkverenigingen in Bunnik ingepast, zoals met de wijkverenigingen is afgestemd.”

Daarnaast wil het college de raad voorstellen een dorpsvisie voor de kern van Bunnik op te stellen en het benodigd budget daarvoor vrij te maken. De bedoeling is dat de inrichting van de fietsroute op de traverse dan getoetst kan worden aan die dorpsvisie. Het is daarbij de vraag wat er gebeurt als in die visie een ander beeld ontstaat over de doorfietsroute dan het beeld dat de provincie voor ogen heeft. Maar dat is van later zorg.

Met deze twee voornemens hoopt het college nu dat de nieuwe raad een positief besluit over de fietsroute neemt, voor 1 juli. Als dat niet gebeurt gaat het college de overeenkomst voor het fietspad niet aan en ziet de gemeente af van de provinciale subsidiegelden.

EIND GOED, AL GOED? Op 10 maart, in de laatste vergadering van de oude raad, diende P21 samen met het CDA een motie in om in de begroting voor volgend jaar budget op te nemen voor het maken van een mobiliteitsvisie voor de traverse. Dat sloot mooi aan bij het voornemen van het college om een dorpsvisie op te stellen. Wethouder Ali Dekker (De Liberalen) deed, in reactie op de motie, de toezegging om een voorstel in de begroting 2023 op te nemen voor het opstellen van een mobiliteitsvisie voor de traverse. De motie was door die toezegging niet meer nodig. Over het mogelijke verschil tussen een ‘dorpsvisie’ en een ‘mobiliteitsvisie’ werd niet gerept. 

Het is nog afwachten of de partijen in de nieuwe raad zullen instemmen met deze aanpak. De wijkverenigingen, die zich al een jaar stevig roeren in deze discussie, zullen er zeker ook een stem in willen hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie