Oekraïense vlag voor Odijkse gemeentehuis
Oekraïense vlag voor Odijkse gemeentehuis Kuun Jenniskens

Voor Odijks gemeentehuis wappert Oekraïense vlag met bijzonder verhaal

11 maart 2022 om 16:54 Maatschappelijk

ODIJK Ook voor het Odijkse gemeentehuis hangt een blauw gele Oekraïense vlag. Met in dit geval een bijzondere herkomst. Burgemeester Ruud van Bennekom zegt dat deze er hangt om als gemeente solidariteit te betuigen: ,,Wij laten hier mee zien dat we enorm meeleven met de Oekraïense bevolking en dat we mensen gastvrij opvangen die gevlucht zijn.” Wat is het verhaal?

door Kuun Jenniskens

Via internet waren Oekraïense vlaggen al snel uitverkocht, levertijden werden steeds langer. Burgemeester Van Bennekom: ,,Via via kwam ik in contact met Anja Gerashchenko, een Oekraïense die twee jaar geleden met man en drie kinderen vluchtte vanuit Oost Oekraïne naar Zaanstad, waar ze nu CDA kandidaat is voor de gemeenteraad. Voor twee andere gemeenten had ze al een vlag gemaakt, ze vond het echt een eer om ook voor het gemeentehuis van Bunnik een vlag te maken. Afgelopen week ben ik de vlag bij haar gaan ophalen.” 

Het werd een bijzondere ontmoeting want Anja Gerashchenko (43) was burgemeester in Vvedenka in Oost-Oekraïne. Door bedreigingen van pro-Russische activisten en tegenvallende verkiezingsuitslagen heeft ze het land twee jaar geleden moeten verlaten. Nu werkt ze bij de GGD en is ze actief binnen het CDA. 

Vanuit Nederland probeert ze de mensen in Oekraïne zoveel mogelijk steun te bieden. Tegenover de Telegraaf zei ze ,,Ik moet doen wat ik kan doen. Mijn gevoelens komen later pas. Ik ben nu ook een soort soldaat, omdat ik zoveel mogelijk aandacht vraag om Oekraïne te helpen.”

Burgemeester Ruud van Bennekom noemt het een eer dat de door haar gemaakte vlag voor het Odijkse gemeentehuis hangt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie