Afbeelding
Lidwien van Bommel en Frank van den Broek

Bunnik zingt voor Oekraïne

9 maart 2022 om 09:45 Maatschappelijk

BUNNIK Dirigente Marijke van der Ouderaa vroeg zich na een week oorlogsgeweld af wat ze kon doen om de mensen in Oekraïne te steunen en te troosten. Het antwoord lag voor de hand: ze besloot om met zo veel mogelijk zangers een lied te zingen voor het Oekraïense volk. Als dirigent van zeven koren in Bunnik en Utrecht had ze binnen twee dagen al een flink koor bij elkaar. Waar ze hoopte op ongeveer veertig koorzangers, stroomden de aanmeldingen al snel binnen en moest zij na drie dagen zelfs ‘nee’ verkopen. In totaal telde het gelegenheidskoor een kleine negentig stemmen afkomstig uit tien koren uit Bunnik, Houten en Utrecht. ,,Ik merk dat veel mensen om me heen zich machteloos voelen en graag iets zouden willen doen”,  licht Marijke toe. ,,Dit geeft hen in ieder geval een stem, ook letterlijk.”

Koorlid Dirk uit koor Grenzeloos in Bunnik is bekend met Oekraïense liederen en nam eerder deel aan een concertreis naar Oekraïne. Hij droeg het lied Bozje Welykyi aan; een bekend lied voor de bevolking van Oekraïne, een soort tweede volkslied. Afgelopen donderdagavond 3 maart oefenden de vier stemgroepen in de MFA in Bunnik bijna twee uurlang op dit lied dat vooral qua tekst een uitdaging bleek. Iedereen zong met plezier en vol overgave, maar toch vooral met de betekenis van het lied ingedachten: ‘Grote God, bescherm en geef geluk en zegen aan ons land, Oekraïne.’

Marijke: ,,De samenzang en sfeer op deze avond was indrukwekkend. Het was goed voelbaar hoe muziek troost kan bieden en kan verbinden.” Aan het eind van de avond werd het lied opgevoerd; cameraman Ruud Bisseling maakte daar een professionele video-opname van, die op het internet gedeeld zal worden om zo veel mogelijk mensen in en buiten de Oekraïne te bereiken. ,,Ik hoop vooral dat het morele ondersteuning biedt aan Oekraïners die het filmpje zien en horen”, vertelt Marijke. ,,En dat het héél veel mensen bereikt.”

Kijk op de website van de muziekschool voor een link naar de video: www.muziekschoolbunnik.nl

Een van de koorleden vertelt: ,,We kunnen het geweld niet stoppen, maar wel een boodschap van vrede overbrengen met dit lied. Juist in onzekere tijden kunnen we zo onze verbondenheid tonen.”

Daarom nodigen we ook de lezers van deze krant uit dit filmpje te delen binnen hun netwerk.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie