Afbeelding
Shutterstock

Utrechtse gemeenten kopen Russisch gas: zo ook Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede

25 februari 2022 om 15:46 Politiek

REGIO Sinds 1 januari 2020 kopen Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede gas bij Gazprom. Dit werd eerder onderzocht door Follow the Money en is na de inval van Rusland van gisternacht in de Oekraïne een omstreden deal. In totaal 120 gemeenten kopen gas in via Gazprom, een Russisch staatsbedrijf. Op deze wijze vloeien vele miljoenen euro in de Russische staatskas. In de Utrechtse regio barst het van de gemeenten die Russisch gas kopen. Het contract schijnt tot 2023 te lopen.

door Kuun Jenniskens

Momenteel doen petities de ronde om gemeenten te bewegen de contracten met Gazprom te verbreken. Zo is er StopGazprom onder andere van Urgenda directeur Marjan Minnesma. Deze petitie is ook aangehaald in Binnenlands Bestuur, belangrijke nieuwsbron voor mensen die bij een gemeentelijke overheid werken. Deze petitie is op dit moment 45.000 keer ondertekend. 

WIJK BIJ DUURSTEDE In Wijk bij Duurstede stelde D66 vanmiddag al schriftelijke vragen aan het college. De vraag is of het huidige contract van de gemeente Wijk bij Duurstede met Gazprom mogelijkheden biedt om dit contract te beëindigen. En vervolgens, mocht het mogelijk zijn, is het college met het oog op de invasie in Oekraïne ook bereid om dit te doen? D66 wil dat het college er alles aan doet om te voorkomen dat Wijkse euro’s bij Gazprom terecht komen. Ook D66 Utrecht stelde dezelfde vraag.

UTRECHT De gemeente Utrecht laat in een schriftelijke reactie aan RTV Utrecht weten de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Het contract met Gazprom loopt tot en met 2023 en Utrecht kan er niet zomaar onderuit. Dat destijds voor Gazprom werd gekozen, daar was ook weinig aan te doen: ,,De Europese aanbestedingsregels staan ons bij aanbestedingen niet toe een Nederlands bedrijf voorrang te geven ten opzichte van andere in Europa gevestigde bedrijven. In de aanbesteding kwam Gazprom medio 2020 als beste uit de bus en het voldeed aan onze duurzaamheidseisen, waardoor we voor de gunning van de opdracht geen andere keuze hadden dan deze partij te kiezen’’, aldus een woordvoerder van de gemeente Utrecht.

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het contract al uitgebreid onderzocht, en wil ervan af. De gemeente zegt dat er een nieuwe aanbesteding wordt gestart.

Op deze kaart is te zien welke gemeenten en Waterschappen een contract met Gazprom hebben. De Stichtse Rijnlanden heeft geen contract met de Russen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie