Bunnikse kernen zijn volgens 'groene stad challenge' minder groen dan gedacht.
Bunnikse kernen zijn volgens 'groene stad challenge' minder groen dan gedacht. Wijkvereniging Kromme Rijn

Raad akkoord met groenvisie voor Bunnik

26 februari 2022 om 12:39 Politiek

ODIJK In het Open Huis van 22 februari debatteerde de raad over het ‘Omgevingsplan groen Bunnik’. Dit document, niet echt een plan, maar meer een visie en ambitie, beantwoordt de vraag op welke groene thema’s de gemeente zich in de periode tot 2040 wil inzetten. 

door Frits Beijnink

Vorig jaar besloot de raad om budget uit te trekken om een ‘groenvisie’ op te stellen. Voor de totstandkoming van deze visie is gesproken met inwoners, raadsleden en samenwerkingspartners, zoals het waterschap, de provincie en Utrechts Landschap. De visie spreekt over de ‘groene koers van Bunnik’, met daarin de volgende elementen:

GROENE IDENTITEIT EN LEEFBAARHEID De visie geeft aan hoe de gemeente de groene identiteit van Bunnik wil behouden. Dat is zeker een thema nu meerdere partijen denken aan de bouw van grote aantallen woningen, tot vijfduizend in 2040. Uit het document: „Dit doen we door het behouden van het karakteristieke, afwisselende, agrarische landschap. Wij koesteren het cultuurhistorisch landschap. We verbinden het omringende landschap en de dorpskernen door een groene (water-)structuur.” Onder de noemer ‘leefbaarheid’ wordt een antwoord gegeven hoe groen kan bijdragen aan gezondheid, welzijn en woonplezier van inwoners. Dit kan bijvoorbeeld door meer recreatief groen in de buurten, in de directe leefomgeving, aan te leggen. De dorpskernen van Bunnik blijken overigens minder groen dan misschien gedacht wordt. Vorig jaar deed de gemeente met 350 andere gemeenten mee aan de ‘groene stad challenge’. Daarbij wordt aan de hand van luchtfoto’s de hoeveelheid groen en de kwaliteit daarvan gemeten, binnen de bebouwde kom. Bunnik eindigde slechts in de middenmoot. De resultaten van de challenge geven aan dat er in de dorpen nog het nodige te doen valt aan vergroening.

BIODIVERS EN KLIMAATBESTENDIG De gemeente wil in het landschap en in de dorpen de biodiversiteit (soortenrijkdom van planten en dieren) vergroten. Die biodiversiteit is de laatste halve eeuw overal ter wereld sterk achteruit gegaan, vooral door het verdwijnen van natuurgebieden en door de toename van intensieve landbouw en milieuvervuiling. Daarom neemt de raad naast de groenvisie ook de landelijke ‘gedragscode soortbescherming gemeenten’ aan, die duidelijke richtlijnen geeft voor uitvoerders van groenbeheer. Het vierde en laatste thema is klimaatbestendigheid. Dat gaat over de vraag hoe we voor groen kunnen zorgen dat veerkrachtig genoeg is om de klimaatverandering te doorstaan, die steeds meer leidt tot wateroverlast en hittestress.

HOE GAAN WE DIT BETALEN? Dat was een belangrijke vraag in de discussie met de raad. Het komt er neer dat bij elk project steeds een deel van het budget bestemd wordt voor het uitvoeren van de groenvisie, binnen dat project. Dat geldt dan bijvoorbeeld voor de nieuwbouw in de Kersenweide en de geplande aanpak van de Oranjebuurt in Bunnik. Daarbij zal ook steeds gekeken worden naar subsidiemogelijkheden, die er vaak zijn. De volgende stap na het vaststellen van deze visie is het opstellen van een nieuwe ‘groenstructuurkaart’ (een inventarisatie van wat er is) en het maken van een set van richtlijnen voor groene inrichting, die bij elke nieuw project moet worden gebruikt. Daarnaast wordt een routekaart opgesteld: het plan langs welke weg de gemeente in 2040 de gestelde doelen wil bereiken. Die routekaart is naar verwachting eind dit jaar gereed.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie